Exodus - Södertälje

Ur LänsTidningen den 27/3 -07:

"SVENSKARNA FLYTTAR FRÅN TÄLJE

Svenskarna lämnar Södertälje. Enligt ny statistik från SCB valde betydligt fler svenskar än utrikes födda att flytta från kommunen förra året. När det gäller inflyttning är det en helt annan femma. 
 

Förra året flyttade 3.434 människor med svenskt medborgarskap från Södertälje. När det gällde de utrikes födda så valde totalt 1.243 att flytta."
 
"När det gäller vilka som flyttade till Södertälje var det dock dött lopp mellan svenskar och utrikes födda."
 
"Det senaste åren uppskattar man att Södertälje tagit emot mellan tusen och tvåtusen flyktingar om året. Något som innebär att kommunen är den i Sverige som tar emot flest flyktingar, i förhållande till invånarantalet"
 
"Totalt sett ökade Södertäljes befolkning med 872 personer under 2006."
 
Fakta: befolkningsströmmar i Södertälje 2006:
 
Inflyttade
Svenskar 2.789
Utrikes födda 2.760
 
Utflyttade

Svenskar 3.434
Utrikes födda 1.243"


Några läsarkommentarer:
 
Jag flyttade från Norrland till Södertälje. Där bodde jag tillsammans med min nuvarande man i 6 år, men när vi började planera för barn insåg jag att det inte var möjligt för mig att låta mina barn växa upp i "Tokstan". Själv arbetade jag som lärare i en skola med hög andel invandrare, så jag vet vad jag pratar om. Skolorna har inte möjlighet att bedriva skolundervisning med hög kvalité under rådande förhållanden. Det skulle behövas enorma resurser till skolorna för att eleverna skall få den undervisning de har rätt till. Jag anser att det bara är en slags förvaring idag. Politikerna måste komma till insikt med vart det är på väg innan allt för många flyr från stan. Jag och min man flyttade för några år sedan tillbaka till Norrland där vi trivs utmärkt. Här kan vi leva ett lungt och tryggt liv tillsammans med våra barn och skolorna håller än så länge måttet! Ingen vill väl riskera att ens barn börjar prata knaglig svenska trots att dom är helsvenskar, ingen vill väl att ens barn ska bli mobbade för att dom är svenskar, man vill väl inte förstöra sina barns uppväxt... enda sättet att "rädda" Södertälje är att få en minskning av andelen invandrare, inte minst för invandrarnas egen skull. Jag anser dock att det finns mängder av bra invandrare i den här stan men det är tyvärr den sämre delen som hörs och syns mest, båda delarna tillhör samma folkgrupp. 


Flera av oss medelålders par flyttar från Södertälje. Attityder och värderingarna har förändrats till det sämre de senaste 10 åren. Sedan invandringen från östra Medelhavet de senaste 30 åren så har stan förändrats. Vi svenskar har fått bitit ihop och inte haft synpunkter utan varit överenseende. Toleranta ? Nu är det omvänd rasism mot oss svenskar. Det politiska styret i Södertälje har aldrig kunnat hantera situationen under alla dessa år. 


jag är en av alla dessa som flyttade från södertälje förra året. anledningarna? well.. bara det att inte kunna gå utanför dörren utan att vara livrädd är väl den största anledningen. där jag bor nu är jag aldrig rädd. jag kan vara aprak och gå i kortkort utan att vara rädd för att bli våldtagen eller rånad. jag har inte blivit kallad hora en enda gång sen jag flyttade heller. t om min mamma som är 50+ har blivit kallad hora av ett sk "ungdomsgäng" för att hon råkade passera dem. bara för att man går förbi någon, är man en hora då? nej, det har gått för långt. helt sanslöst att man ska behöva lämna en stad där man har alla sina vänner och sin familj för att slippa vara rädd. 


Kartellen har gjort Södertälje till en stad med omöjliga förutsättningar. Skolorna dignar under enorma behov som är omöjliga att tillfredställa .hela samhällsbygget knakar av att södertälje får bära en opropotionerligt del av hela sveriges flyktingmottagning.Men våra ledare(mats pertoft) leker Helgon och ber oss Vara stolta över situationen själva har de sina isolerade idylliska öar där deras nära och kära ytterst sällan kommer i kontakt med de utsatta områdena .Alla förstår att de som kan lämnar en sjunkande båt.och att det inte har varken med främlingsfientlighet eller rasism att göra det handlar om att folk med fötterna visar vad de tycker om kartellens samhällsbygge!!! kartellen har misslykats att stoppa södertäljes katastrofala utveckling . Var ska detta sluta? 
 

 Se vidare:

Exodus

Hovsjö 3

Mer Hovsjö

Södertälje

Obarbariskt?