Obarbariskt?

"Ursvenskt är bara barbariet".

Så föll de djupsinniga visdomsorden från vår statsminister (Fredrik Reinfeldt), på besök i Södertälje hösten 2006.

Frågan är hur vår statsminister skulle karaktärisera det som framgår av nedanstående artiklar från lokaltidningen i Södertälje (men förtigit i rikstäckande massmedia).

Är det utslag av högtstående kultur och civilisation?


Ur Länstidningen den 7/4 -07:

"ATTACK MOT VÄKTARE OCH BUSS I HOVSJÖ

Ett större gäng i Hovsjö gör allt för att stoppa busstrafiken till området. Polisen satte in stora resurser för att lösa upp en samling ungdomar som förstörde en buss och attackerade väktarna som var där för att skydda förare och resenärer.
 

Vid tiotiden i går kväll började oroligheterna i Hovsjö. En bil körde i hög fart emot väktarbilen från Citybevakning i ett så kallat chickenrace.

Först när bilarna var nära att krocka, väjde den attackerande föraren att väja, fordonen var så nära att backspegeln på väktarbilen gick av.

Citybevakning utsattes också för stenkastning. En stor sten krossade vindrutan på en av väktarbilarna.

- Det var bara millimeter från att väktaren klarade sig. En stor sten genom vindrutan kan få förödande konsekvenser, säger polisens stationsbefäl Peter Fägerholt.

Också en av bussarna vandaliserades. Ett större gäng klev på bussen vid en hållplats men möttes av personer från Lugna gatan som var ombord på bussen. Ungdomarna klev då av, men saboterade bussen utvändigt så att den inte kunde köra vidare."

Med ett 20-tal poliser på plats fortsatte Swebus ändå att köra i området under kvällen.

"- Men om vi bedömer att det är fara för våra förare och dem som åker på bussarna kommer vi att ställa in bussarna, säger Anna Klebe på Swebus.

I kväll fortsätter insatsen i Hovsjö med poliser, väktare och folk från Lugna gatan."


Ur Länstidningen den 5/4 -07:

"BUSSARNA RULLAR I HOVSJÖ - MED EXTRA BEVAKNING
 
Bussarna i Hovsjö ska rulla som vanligt hela påskhelgen. Men närvaron av vuxna blir kraftigt förstärkt. Poliser, väktare, Hovsjöbor och representanter från Lugna Gatan ska finnas i bostadsområdet hela påsken.
 
Efter ett 20-tal attentat mot busstrafiken i Hovsjö hotades kollektivtrafiken att stanna helt i området under påskhelgen. Men efter ett möte under skärtorsdagen har man beslutat att låta bussarna rulla som vanligt."

"Från SL:s sida ska åtta personer från projektet Lugna Gatan, som bland annat brukar resa på tunnelbanorna i Stockholm, under påskhelgen åka med Hovsjöbussarna. "
 
"Dessutom stärker både SL och kommunen upp med väktare som ska cirkulera i Hovsjö och både närpolisen och tunnelbanepolis kommer att finnas i Hovsjö över helgen.

- Nu är det skarpt läge och inte bara snack längre. Men även om situationen i Hovsjö till viss del är akut nu så ser vi ändå det här som början till ett långsiktigt arbete där vi måste få igång en dialog i Hovsjö med Hovsjöborna, säger Patrik Derk, vd för det nybildade bolaget Telge Hovsjö."


 Se vidare:

Södertälje


Barbariskt

Brev till Reinfeldt

Kontroversiella lintottar

Limbo (1)

Limbo (2)

Ursvenskt