Mer Hovsjö

Ur Länstidningen i Södertälje den 16/4 -07:

"DE VILL TA ÖVER HOVSJÖ

Chickenrace, attacker, hot och förolämpningar. Efter tio år som väktare vittnar nu Andreas om laglösheten i Hovsjö, om ungdomsgängens försök att skrämma bort väktare, poliser och kasta stadsdelen i laglöshet. 
 
I helgen var det dags igen.
 
- Min kollega skickades upp till sporthallen i Hovsjö för att låsa upp åt några som ville idrotta. När de kom ut till bilen såg de att någon slagit sönder vindrutan och bakrutan. När man frågade gänget som stod i närheten varför de slagit sönder bilen svarade de att väktaren skulle skita fullständigt i vad de höll på med, säger Andreas.
 
I drygt tio år har han patrullerat gatorna i Hovsjö. Efter de massiva gängattackerna mot busstrafiken och väktare i början av april känner han att läget är värre än någonsin tidigare.
 
- De säger att det är deras område, att vi inte får vara där.
Konstigt med tanke på att de utför skolinbrott och mängder med annan brottslighet som gör att vi måste åka dit och 'störa' dem, säger Andreas."

Det har blivit ett allt farligare arbete, att vara väktare. Våldet har trappats upp:
 
"Förr riktade gängen mest in sig på att förstöra fastigheter och bussar. Nu ger man sig oftare på väktare och poliser.
 
I likhet med sina kollegor får Andreas stå ut med en skur av förolämpningar var och varannan gång han kör in i Hovsjö. Uttryck som väktardjävel och misslyckad polis haglar när han försöker sköta sitt jobb. Ett av gängens metoder för att skrämma bort väktarna är att i full fart köra mot deras bilar och försöka frontalkrocka.
 
- I samband med de senaste bråken utsattes två av våra bilar för ”chickenrace” Ena gången var det enligt uppgifter en 15-åring bakom ratten. Som tur var slutade det bara med plåtskador, säger Andreas.
 
Södertälje kommun hari omgångar förstärkt bevakningen i Hovsjö och hyrt in ännu fler väktarbilar:

"Mängder med vindrutor har krossats och bilar har totalförstörts medan väktarna går in för att kontrollera att allt står rätt till i olika byggnader. En av Andreas kollegor fick en gatsten genom vindrutan när han patrullerade i området.
 
- Ibland är det inte så kul att dra på sig väktaruniformen när man vet att man ska upp till Hovsjö. Man vill ju gärna komma hem och inte behöva ligga på sjukan, säger han.
 
Trots attackerna och glåporden är inte ilska hans främsta känsla, mer en stor trötthet över att ungdomarna inte hittar på något mer kreativt."


Länstidningen den 16/4 -07:

"BLEV KLUBBAD MED BASEBOLLTRÄ

'Kan ni sluta att köra moped här, ni skrämmer barnen.' Hovsjöbornas vågade öppna munnen. Kommentaren ledde till att de blev nedklubbade med basebollträ av ett ungdomsgäng."
 

"- Några vuxna gick fram till gänget på mopeder och crossmotorcyklar och sa till dem: 'kör inte här, barnen blir rädda', säger stationsbefälet vid Södertäljepolisen.
 
Efter tillsägelsen försvann gänget. En stund senare kom de tillbaka med ett basebollträ.
 
- De två vuxna blev nedslagna med basebollträet. När de fallit ner på marken fortsatte gänget att sparka på dem, säger stationsbefälet vid Södertäljepolisen."
 
"Såväl boende som ordningsmakten är mycket oroad över den ökade laglösheten i Hovsjö. Framförallt över gängen med crossmotocyklar och mopeder som utan hänsyn till andras liv bränner runt på gångvägar och gräsmattor i området.
 
- Läget är allvarligt. Vi kan inte bara vänta på att ett barn blir överkört och dödat i Hovjsö av de här människorna, säger stationsbefälet vid Södertäljepolisen."

 


 Se vidare:

Södertälje

Hovsjö 1

Hovsjö 3