Vem ljuger?

Vänsterpartiet har ett genomgående budskap i sin valpropaganda: invandringskritiker ljuger - själva säger kommunisterna sanningen. Detta kan förtjäna en blågul argumentanalys. Vi granskar här dels ett v-flygblad, dels uttalanden av v-ledaren i riksdagen.

 

 Genom att klicka på de markerade orden i texten får du fram våra blågula kommentarer.

Ur Vänsterpartiets flygblad "Nolltolerans mot högerextremism" :

"Österrike, Italien, Frankrike. Och nu också vårt grannland Danmark. I spåren av ökande klassklyftor, arbetslöshet och nedskärningspolitik har extremhögerns partier fått ny luft under vingarna. En sak har de alla gemensamt. De ljuger.

De ljuger när de säger att det är invandrarnas fel att vi har arbetslöshet. För arbetslösheten är ett resultat av EU-anpassning, nedskärningar och högerpolitik.

De ljuger när de skyller våra dåliga skolor och sjukhus på människor som flyr från krig och förtryck. För nedskärningarna är resultatet av högerpolitik och ett borgerligt systemskifte.

Och viktigast av allt: de ljuger när de säger att de företräder dina intressen. Vi vet att de länder som vägrar ta emot flyktingar har lika stora problem som oss med arbetslöshet, med brist på pengar till välfärden och ökande klassklyftor.

Sanningen är att Sverige ser ut som det gör som en följd av dåliga politiska beslut..."

 


I riksdagens debatt den 14 juni 2002 uttryckte sig Vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman mer inlindat, men ändå på samma tema:

" ...Det är redan nu tydligt att det finns propåer från de etablerade politikerna i Europa alltifrån Tony Blair till José Maria Aznar om att man ska vidta ganska drastiska åtgärder för att stoppa den s.k. illegala invandringen. Det är alarmistiska uttalanden som ger näring åt de främlingsfientliga krafterna.

Att låna de främlingsfientliga partiernas problemskrivning är att leka med elden. Det tror jag är väldigt farligt i det här läget. I själva verket har antalet asylsökande i EU hittills i år minskat med en fjärdedel jämfört med motsvarande tid förra året, och antalet har halverats jämfört med situationen för tio år sedan.

Så är det. Det kan man inte tro när man hör alla de alarmistiska uttalandena. Debatten går på som om det vore precis tvärtom. Jag hör det också i Sverige. Jag hörde någon som sade häromdagen: De kommer som myror över gränsen. Det är inte sant. Det är väldigt viktigt att vi som vet att det inte är sant talar om det med hög röst.

Vi vet att det inte är på det viset. Vi vet att problemet i dag är revorna i välfärden och bristen på solidaritet. Vi som vet det måste tala högt om det och inte förledas att tro att det handlar om vilken bakgrund människor har. "

"Det är stor skillnad mellan höger och vänster i synen på människan och i synen på solidariteten. Innebär solidaritet att alla människor har lika värde och i och med det också rättigheter att ställa krav eller innebär solidariteten att vi ska dela med oss när vi har lust och när vi har råd? Det är skillnaden: solidaritet som välgörenhet eller solidaritet som ett mänskligt medborgerligt kontrakt med respekt för alla människors lika värde. Det är skillnaden mellan höger och vänster, och det är en viktig skillnad i valet. "