Vem ljuger? - kommentar 16

"Det är skillnaden: solidaritet som välgörenhet eller solidaritet som ett mänskligt medborgerligt kontrakt med respekt för alla människors lika värde. Det är skillnaden mellan höger och vänster, och det är en viktig skillnad i valet. "


Jämför ATP-omröstningen 1957. Den linje som då segrade innebar en form av medborgerligt kontrakt: alla betalade solidariskt in till AP-fonderna, för att senare få ut medel vid sin pensionering.

Så var det tänkt. Men systemet saboteraes genom att medel gick i stor omfattning till utlänningar, som inte betalt mer än små belopp till dessa fonder. De gick ekvationen inte ihop, och systemet havererade.

Men Gudrun Schyman använder egentligen inte begreppet "medborgerligt kontrakt". Han säger "mänskligt medborgerligt kontrakt". Förmodligen menar hon något med det, och närmare bestämt att det handlar om oförytterliga rättigheter för envar att bli försörjd.

I verkligheten måste det finnas också människor som axlar skyldigheter, annars kan inget samhälle fungera. Här svävar Vänsterpartiet på målet, och det är vad som gör detta parti så destruktivt.


  Blågula FRÅGOR, år 2002