image
image
image
image

Farliga svenskar


En ny typ av svenskar har dykt upp den internationella arenan. De utmärker sig genom att vara inblandade i mord, vapensmuggling, terrorism eller bara bankrån. Den tidigare innebörden av begreppet "svensk" - en hedersknyffel intillgränsen för löjlighet naiv och ärlig - får nu konkurrens av en helt annan innebörd: en bedragare och våldsverkare.

Aftonbladet rapporterar den 7/4 -04 om ett polismord i Norge, i samband med ett ovanligt brutalt bankrån. Tidningens rubrik blev:

"SVENSKAR GRIPNA FÖR JÄTTERÅNET"
 
"Beväpnad polis slår till mot en lägenhet i Göteborg. Tre män som misstänks för inblandning i rånet och polismordet i Stavanger greps och anhölls i natt."
 
"Svenskarna hyrdes, enligt källor till norska Dagbladet, in för att vara med om rånet och utlovades del i rånbytet som ersättning. Männen spårades genom en av flyktbilarna som hade hyrts på en mack vid Munkebäcksmotet.
 
De tre gripna är mellan 25 och 35 år, bor i Göteborg och har kopplingar till den så kallade 'Albanligan', enligt norska polisuppgifter till tidningen Dagbladet."
 

Kriminaliteten är i dubbel bemärkelse gränslös:

" - Centrala personer i rånarligan i Norge tog kontakt med svenska kriminella för en tid sedan. Det är personer från Östeuropa med krigsbakgrund. De hyrdes in som stöd vid själva tillslaget mot Norges Bank. "

Bytet vid rånet, där polismannen Arne Klungland, 53, sköts ihjäl, blev 20 miljoner kronor:

"... utredarna i Stavanger tror att rånet var ett samarbete mellan två kriminella grupper i Norge och Sverige.
 
Förbindelselänken mellan grupperna är
en norsk-jugoslavisk 24-åring, enligt VG. Han ska haft täta kontakter med ligaledaren i Göteborg och är nu efterlyst av norsk polis."


 Se vidare:

En farlig granne?

Kubasvensken

Underliga svenskar (1)

Underliga svenskar (2)

Underliga svenskar (3)

Underliga svenskar (4)

Underliga svenskar (5)

image


 
image
 
 
image