Vad säger Freivalds?

Är det för lätt att få asyl i Sverige?

Är det för lätt att få svenskt medborgarskap?

Är det för lätt att slippa svenska fängelsestraff?

Är det för lätt att få nytt svenskt pass?

Det är frågor som anmäler sig mot bakgrund av uppgifter i Svenska Dagbladet den 15/8 -00:

"EFTERLYST KNARKDÖMD FICK PASS

Den svenske medborgare som greps i Litauen i fredags fick ett nytt svensk pass en vecka tidigare - trots att han är efterlyst av Interpol i Italien och Turkiet för omfattande knarkbrott.

Mannen använde sitt riktiga namn och personnummer när han fick nytt pass i Stockholm. Ingen märkte att han var efterlyst av Interpol.

Förklaringen är att han inte finns i passmyndigheternas register över efterlysta, eftersom han är svensk medborgare. Därför kan han inte utlämnes till Turkiet eller Italien, där han är efterlyst för grova narkotikabrott sedan många år."

"38-åringen, med kurdiskt ursprung, fick politisk asyl i Sverige i början av 80-talet.

1987 blev han svensk medborgare och 1989 dömdes han till 12 års fängelse för omfattande heroinaffärer i Europa. Efter att ha suttit i svenskt fängelse i två och ett halvt år begärde han att bli överflyttad till Turkiet - det land han flytt ifrån - för att avtjäna resten av fängelsestraffet där.

Kriminalvårdsstyrelsen sade ja till hans uppseendeväckande begäran. Två veckor sitter han i turkiskt fängelse - varpå han släpps."

"- Han måste ha dubbelt medborgarskap. I annat fall hade han inte kunnat överflyttas till Turkiet, säger Ann-Mari Dahlgren, informationschef på Kriminalvårdsstyrelsen."

"När 38-åringen greps av passpolisen på flygplatsen i Litauens huvudstad Vilnius kom han med flyg från Sverige.

Enligt rikskriminalen greps han efter att passpolisen helt enkelt slog in det personnummer som står på hans pass - och fann att han var efterlyst.

- Vad han gjort i Sverige och hur länge han varit här vet vi inte,..."