Kubasvensken

Det är tydligen kontroversiellt att radioprogrammet "Ring P1" förmedla uppgifter om den s.k. Kubasvensken bakgrund. Överhuvudtaget har det varit sparsamt med sådana uppgifter i svenska media. Detta är på ett sätt konsekvent.

Våra massmedia förtiger ju förövares etnicitet när man skriver/talar om brott begångna av personer med utländsk bakgrund. Varför skulle man då inte förtiga brottslighet när man skriver/talar om personer med utländsk bakgrund?

Svenska folket ska inte få veta vad massinvandringen kostar. Ett allt svårare uppdrag...

Den spanska dagstidningen "El Mundo" den 1/8 -02 en artikel om kubasvensken. Den lyder i översättning:

 


"En muslim på 24 år med svensk nationalitet, son till en man från Algeriet och en finska och fånge i Guantánamo (Cuba), Mehdi Mohamed Ghezali kan vara det tydligaste spåret som Bin Ladens aktiviteter har lämnat efter sig i Portugal. En undersökning av den portugisiska tidningen 'Focus' publicerad i går visar att Ghezali hade problem med den portugisiska polisen. Han var misstänkt för stölder före attentatet mot World Trade Center den 11 september 2001.

Ett bankrån på 600.000 euros vid den här tiden i Albufeira, bekräftat av polisen idag i nämnda semesterort i södra Portugal och ytterligare en stöld av smycken i Playa de la Galé till ett värde av 5000 euros ledde till att Ghezali kom till Sinesfängelset.

Den svenske muslimen och en grekisk medbrottsling, Stavros Christos Toilos, blev dömda till 3,5 års fängelse av domstolen i Albufeira och den förstnämnde avtjänade nästan en tredjedel av straffet. När han frigavs dröjde det bara en månad innan han gav sig iväg till Afghanistan, där han tillfångatogs i Tora Bora regionen, och nu är han internerad i Guantánamo tillsammans med de Al Qaeda medlemmar som betraktas som mest farliga, men han hävdar sin oskuld och begär hjälp från Sverige.

Internationella förvecklingar

Den portugisiska veckotidningen tror att i ljuset av vad vi vet idag att de aktuella rånen kan ha samband med liknande rån som har upptäckts av den spanska polisen. Rån som Al Qaeda använt till att finansiera sina aktiviteter.

Den portugisiska veckotidningen anger att de flesta de anhållna av domaren Baltasar Garzón opererade i södra Spanien och Algarve och fastän det inte verkar finnas spår från Ghezali, som leder till Spanien, så verkar detta vara fallet vad gäller hans grekiska medbrottsling, som talar flytande spanska.

Toilos talade på perfekt spanska med en advokat från Algarve,som inte företrädde honom, och han fick flera brev från Spanien under sin fängelsevistelse, medan flertalet av Ghezalis brev kom från Storbritannien, också ett där man fann pengar gömda i en turistbroschyr. Ghezali var arresterad 12 dagar i Faro innan han överfördes till Silvesfängelset, men tidigare hade han tillfälle att lära känna en portugisisk brottsling Bruno Santos. Denne avtjänade ett straff för ett större värdetransportrån, som ägde rum i Almansil i södra Portugal. Bruno Santos skrev till Ghezali och Toilos från Liverpool efter han hade blivit frigiven.

Bröderna Ghezali

En annan händelse ännu ej tillräckligt utredd är arresteringen av en bror till den svenske muslimen, fyra år äldre än honom, Samu Michael Karim Ghezali som reste på falskt belgiskt pass. Han anklagades för försäljning av stulna resechecker. Falska belgiska pass tillhör de mest uppskattade på den svarta marknaden, där de kostar upp till 7.500 per styck. I augusti -99 försvann 506 pass från det belgiska konsulatet i Köln. Dessa påträffades senare i en stor del av världen.

De två bröderna satt i samma cell under ett år. Samu släpptes fri i oktober 2000 och idag finns det inga spår efter honom. Man vet heller inte var greken Toilos, 33 år , befinner sig. Från Silves transporterades han till Funchalfängelset på Madeira, där han frisläpptes efter gott uppförande.

- - -"

 


Artikeln i original finns på adressen http://www.elmundo.es/elmundo/2002/07/31/internacional/1028122826.html