Måndagsklubben

 

TV-programmet "Måndagsklubben" i Femman är ett aktuellt exempel på infotainment. Några ståuppkomiker, skådisar och andra kändisar sitter bakom flaskor och glas för att - som programledaren själv uttrycker saken - "svamla" om det mesta. Där finns alltså en klar underhållningsambition. Men parallellt med denna gör de anspråk på att bli tagna på allvar, när de går in på svåra politiska frågor med besserwisser-omdömen och okunniga utsagor.

När "Måndagsklubben" den 28 april tog upp organisationen "Folkviljan och massinvandringen", gav man prov på "politisk korrekthet" i koncentrat. Man formligen vadade i trendighet.

Förutom den urringade programlederskan (PL) deltog tre medelålders män - Claes, Lennie och Ted samt en ung kvinna - Rebecca.

UR PROGRAMMET (klicka dig fram för kommentarer!):

PL: - Några som det verkar börja finnas litet fler utav är en grupp som kallar sig "Folkviljan och massinvandringen". Är det någon som har hört talas om dom?

Claes: - Ja, jag såg dom på TV.

Ted: - Det låter väldigt skumt, tycker jag.

PL: - Det är alltså en grupp som vill begränsa invandringen i Sverige...

Lennie: - Varför det, varför det, varför det?

PL: - Det som är litet skrämmande, eller det som är typiskt för dom, är att dom är inte så gapiga och aggressiva, utan dom är högutbildade, artiga och välformulerade.

Rebecca: - Dom kan manipulera andra människor, svaga människor, med stora ord... som inte vet så himla mycket. Det är ofta dom som dras till dom här grupperna.

Lennie: - Jag tror att det ofta sitter välartikulerade och livsfarliga människor i toppen för sådana här VAM-organisationer, som får dom att tänka sådana här tankar.

Rebecca: - När vi ser några skinheds som går runt och skriker "Heil Hitler!", då tänker vi bara "idioter!". När vi ser en människa, som har en bra position...

Lennie: - Vad är dom rädda för?

PL: - Dom vill att Sverige ska skära ned invandringen så vi får tillbaka våra gamla proportioner och dom hävdar att neddragningarna i landet beror på att invandringen stjäl landets resurser.

(alla gapar i munnen på varandra)

Lennie: - Nu måste jag få prata. Dom tror alltså att om det kommer in en människa som måste kunna konsumera för att kunna leva, jobba, så blir det något negativt? Är det så?

(åter allmänt skrän, där inget går att uppfatta)

Claes: - Jag skulle vilja ha en siffra på hur många invandrare som Sverige tar emot idag, vi tar inte emot speciellt många invandrare. Vi tar emot flyktingar, människor som inte av egen fri vilja kommer hit. Människor som på grund av att dom måste, kommer till Sverige. Jag menar, det är ju skandal att ett land som Sverige talar om att vi har invandring...

Lennie: - Vad är det för problem?

(nytt skrän)

Rebecca: - Dom menar att det är hotande, precis som när man är fem år och det kommer någon stor kille. Det är hotet...

Lennie: - Dom tycker det är jätteläskigt, att du är mörk!

Rebecca: - När jag kom till Sverige tyckte jag det var jätteläskigt att se vita människor. Det som man inte vet så mycket om, det som är främmande, som man inte har sett förut, det är läskigt. Men man måste försöka lära känna och förstå litet grand, vad det är som det handlar om.

Claes: - Det är farligt också med den här typen av organisationer, för vad som är grejen är att när vi läser om Hitler, så tror vi att Hitler hela tiden var lika grym som han var i slutet. Förmodligen var det en jävla massa grejer i början som var positiva, jag menar skenbart så att säga ,va. Hade han varit lika aggressiv när han kom så tror jag inte att tyska folket hade tillåtit honom att bli ledare för Tyskland. Men det här smyger sig på. Därför blir en sån organisation mycket farligare än vad skinheds är.

Rebecca: - Dom är ju smarta, det är intelligenta människor, de kommer dit och manipulerar...

Lennie: - Går dom ut öppet?

Claes: - O ja, för fan!

Lennie: - Då är dom inte så jävla smarta, i alla fall.

Ted: - Det var ett snyggt namn, du. Är det inte något "DSP" eller något sånt där?

PL: - Nä, Folkviljan och massinvandringen. Nu ska vi tala något trevligare...

(applåder och visslingar)