Straffmönster 2

Råder det likhet inför lagen i Sverige? Svar: nej. Ett mönster i straffutmätningen kan ses, i hur brott bedöms olika beroende på vem som är förövare och vem som är offer.

Beträffande våldtäkter och misshandel av för förövarna okända kvinnor kan ett etniskt mönster vara svårt att göra helt tydligt, av den anledningen att konstellationen svensk som förövare och invandrarkvinna som offer är så ovanlig.

Vanligare är konstellationen invandrare som förövare och svenskor som offer. Ett uppmärksammat sådant var den mycket råa misshandeln av två unga svenskor i Göteborg, där gärningsmännen hade afrikanskt ursprung.

Skulle dessa komma att få hårda eller milda straff? Svarat var ganska förutsägbart. Svenska liv är inte mycket värda för "våra" domstolar.

Bekräftelsen har nu kommit, för det aktuella fallet.

Från SR:s webbsida, den 23/1§ -06:

"SLUTEN VÅRD FÖR VÅLDTÄKT OCH RÅN

På måndagen kom domen i Göteborgs tingsrätt mot de unga män som överföll och rånade två kvinnor i 20-årsåldern nyårsnatten förra året. En av kvinnorna våldtogs. Tre av de fyra åtalade dömdes till sluten ungdomsvård, den fjärde friades helt."

 


En av förövarna var vid tidpunkten för dådet redan intagen på ett institutionshem.

GP den 24/11 -05:

"18-åringen på permis vid dådet

18-åringen var hemma på permission från ett institutionshem vid tidpunkten då Jenny våldtogs. Han syster beskriver honom som lugn och snäll."

"Det var hemma hos henne i Biskopsgården som han bodde under sin permission från Långanässkolan, ett hem för ungdomar med allvarliga psykosociala problem, pågående kriminalitet eller missbruk. Under den några veckor långa permissionen lämnade han två urinprover som visade att han rökt hasch. Han återvände inte till skolan i tid utan befann sig på rymmen i en vecka."

"I fjol dömdes han till vård inom socialtjänsten för grov misshandel."

 


GT den 23/11 -05:

"Jenny och Linda trodde inte att de skulle överleva våldtäkten och den brutala misshandeln. De fyra misstänkta våldtäktsmännen använde batong och en flaska när de krossade Jennys ögonhåla. Nu åtalas männen för grov våldtäkt, grov misshandel och rån."

 


 Se vidare:

Straffmönster