image
image
image
image

Discobranden


Hur mycket har diskoteksbranden i Göteborg 1998 kostat?

Viktigast är naturligtvis den mänskliga sidan, med unga människor som dött eller blivit skadade för livet - genom att lokalen packades överfull i strid med brandsäkerhetsföreskrifter och genom att några unga iranier tuttade på. 63 ungdomar dog. Men det finns också en ekonomisk sida, som inte är ovidk0mmande. Branden har kostats det svenska samhället stora belopp, något som drabbar oss både som skattebetalare och försäkringstagare.

Ur Dagens Nyheter den 28/10 -03:

"GÖTEBORGSBRANDEN SATTE DJUPA SÅR"

"Khossow var 17 år och hans vän Parash Lama 21 den gången 1998. De var vänner med arrangörerna till festen på Makedonska föreningen och de kände gärningsmännen som senare dömdes till långa fängelsestraff. När elden bröt ut i festlokalen var de bland dem som förlorade medvetandet och blev liggande innan de kunde ta sig ut. Sextiotre ungdomar dog, men Parash och Khossow överlevde med svåra brännskador.
 
- Det är ett hål i livet, år som är borta då man skulle levt och utvecklats som andra har i stället präglats av branden, säger Parash."
 
Den ena fick brännskador på handen och armen, den andre på benet och sidan. Det har blivit mycket tid och många operationer på Sahlgrenska sjukhuset:
 
"Sahlgrenska är långtifrån färdiga med dem, men de är för tillfället färdiga med Sahlgrenska. Även om de ser och känner sina skador hela tiden så är de hjärtligt trötta på rollen som patient och som offer. Fingrarna på Khossow vänstra hand fungerar bara för att man i en serie operationer transplanterat muskulatur från andra delar av kroppen till handen. Bakom fingrarna sitter en rejäl bulle som sitter i vägen, den saknar känsel så att han klämmer och skadar den regelbundet. Men handen fungerar och det får för tillfället vara nog.
 
- Operationer ger infektioner, långa sjukskrivningar och mycket små framsteg, tycker han.
 
De har ändå bara gott att säga om den fysiska vård de fick, men en hel del kritik mot den psykiska omhändertagandet."

 


En annan DN-artikel samma dag tar upp den ekonomiska sidan:
 
"LÅNG VÄNTAN PÅ SKADESTÅND FÖR OFFREN"

"Rekordbelopp kommer att utbetalas i skadestånd efter diskoteksbranden. Många blir ändå besvikna. De anhöriga får vänta längst på besked.
 
Katastrofen på Backaplan i Göteborg för fem år sedan utgör en exceptionell händelse - även ur försäkringssynvinkel. Sammantaget är branden vid sidan av 'Estonias' förlisning en av de största personskador som reglerats i landet.
 
-
Bara vi har hittills betalat ut sex till sju miljoner kronor i skadestånd. Diskoteksbranden är den största enskilda händelsen i vår verksamhet. Till det kommer utbetalningarna från försäkringsbolagen, påpekar Hans Sjölander, handläggare på Brottsoffermyndigheten i Umeå."
 
Totalbeloppet har tidigare uppskattats till cirka 50 miljoner, men det kan i slutänden blir högre än så:
 

"- Det handlar om åtskilliga miljoner. Jag vill inte nämna någon summa. Utfallet beror bland annat på hur man bedömer framtidsutsikterna för de ungdomar som är svårast skadade, säger Staffan Tellenbach, ansvarig för överfallsskydd på Folksam.
 
Advokat Björn Törnell, som företräder runt 40 av de drabbade ungdomarna, ger ett exempel:
 
- En 18-åring som inte förväntas kunna arbeta till följd av skadorna har rätt till ersättning för förlorad livsinkomst. Med några sådana fall växer det samlade skadeståndsbeloppet med tiotals miljoner. Det finns skadelidande som löper risk att drabbas så hårt.
 
Ett tjugotal ungdomar har fått mer omfattande bestående men. Trots att fem år förflutit sedan branden genomgår flera ännu medicinsk behandling. "
 
Det handlar också om ersättning till anhöriga, där beloppen beror på utfallet av en rättslig process som inletts mot de fyra dömda. De dömda lär inte ha några egna tillgångar, så även här blir det skattebetalarna som får stå för notan.

"En mamma som förlorade sin 15-årige son i branden kräver minst 100.000 kronor i ersättning för psykiskt lidande.
 
Ett schablonbelopp på 25.000 kronor utgår enligt dagens regler. Den nivån vill brandoffrens anhöriga höja. De hade viss framgång i Göteborgs tingsrätt som tillerkände mamman ett skadestånd på 50.000 kronor.
 
Hovrätten ska pröva fallet till våren. Förhoppningen är att även Högsta domstolen tar upp målet. Först då får det vägledande betydelse."

Folksam är det försäkringsbolag som har flest försäkrade bland de drabbade, men är tydligen beredd att betala ut pengar till även personer som inte varit försäkrade:
 
"Smidigaste lösningen erbjöds de ungdomar som vistades i lokalen utan att få mer omfattande skador. Folksam tog initiativ till en uppgörelse som innebär att alla som kan visa att de uppehöll sig där inne får 100.000 kronor i ersättning för kränkning och 25.000 kronor för sveda och värk.
 
Brandoffrens jurister ger Folksam beröm på den punkten, men många drabbade anser att beloppen är otillräckliga."

 



 

Till detta kommer kostnader för fängelsevistelsen - en fängelseplats kostar ett antal tusen kronor om dygnet. Ur ytterligare en DN-artikel samma dag:

"TRE AV FYRA DÖMDA FORTFARANDE I FÄNGELSE"

"En av de fyra ynglingar som dömdes för Backabranden har avtjänat sitt straff och lever i dag på okänd ort. De övriga gärningsmännen sitter alltjämt i fängelse.
 
Göteborgs-Tidningen har kartlagt de dömdas situation i dag, drygt tre år efter den avgörande domen i hovrätten, som föll den 29 augusti 2000. Samtliga förklarades skyldiga till grov mordbrand och fick kännbara straff.
 
Den i dag 23-årige huvudmannen dömdes till åtta års fängelse."

"Huvudmannens båda kamrater, som i dag är 23 respektive 24 år gamla, fick sju års fängelse."
 
"Den yngste av de dömda, som i dag är 22 år, fick på grund av sin låga ålder när brottet begicks och perifera roll tre års sluten ungdomsvård."

 


Det handlar också om polisresurser, som fick sättas in i det första skedet efter branden.

Ur Dagens Nyheter den 1/11 -98:

"POLISEN UTESLUTER INTE BROTT"

"Snabbheten i eldens utbredning, och tecken som tydde på att det brunnit i ett av trapphusen, gör att utredarna ännu på lördagen inte kunde utesluta att branden som krävde 60 ungdomars liv var anlagd. 170 poliser arbetar med utredningen."
 
"
Just snabbheten i eldens utbredning, och tecken som tydde på att det brunnit i ett av trapphusen, gör att utredarna ännu på lördagen inte kunde utesluta att branden som krävde 60 ungdomars liv varit anlagd.
 
- Självfallet utreder vi om branden är anlagd, i så fall skulle brottet rubriceras som grov mordbrand, säger chefsåklagare Ulf Norén, som också är förundersökningsledare.
 
Även rökdykaren Gunnar Lindahl, som var en av de första på brandplatsen, pekar på snabbheten i eldens utbredning som ett tecken på att den skulle kunna vara en anlagd:
 
- Vi kom fram till platsen tio minuter efter larmet, och då vällde det ut eld från alla fönster i det stora rummet med dansgolvet."

I första skedet - precis som vid biblioteksbranden i Linköping - riktades misstankarna felaktigt åt fel håll:
 
"Trots olika uppgifter om
skinnskallar och lukt av krutrök, fanns det på lördagskvällen inget handfast som talade för en anlagd brand."

"Många uppgifter talar om att det fanns 300-400 ungdomar i lokalen som var godkänd för 150. Eftersom det uppstått panik vid den enda dörren när alla försökte ta sig ut, är det sannolikt så att antalet dödsoffer blivit mycket färre om arrangörerna begränsat antalet ungdomar till 150."

 


Sedan kom rättegången. Ur Dagens Nyheter den 9/5 -00:

"Den åtalade Behnam berättade på måndagen utförligt om vad som hände före katastrofbranden, men trasslade in sig i olika versioner. Aime Nolasco och Åsa Svensson överlevde branden men förlorade fyra vänner. De kom till rättegången för att se om de åtalade visar någon ånger.
 
Längst fram mellan tolken och advokaten sitter 19-årige Behnam, som nu ska berätta vad som hände i trapphuset bakom festlokalen på Backaplan den 29 oktober för snart två år sedan."

 
Vid rättegången användes inte mindre än 36 tolkar (DN den 10/5 -00). Även bortsett från detta blev det en dyr historia, genom advokatarvoden och andra ersättningar.

Av DN den 13/5 -00 framgår också att en hög belöning använts för att locka fram ett viktigt vittne.

"... en rasande Leif Silbersky, som talade för alla fyra försvararna....
 
Han var upprörd över vad han ansåg vara en hetsjakt där man insinuerade att ett känsligt vittne, som varit svårt att alls locka fram, hade 'köpts' av utredarna.
 
Bakom detta ligger det faktum att vittnet började tala när en belöning på
tre miljoner kronor utfästes i tv-programmet 'Efterlyst' i TV 3 den 2 december.

 
Nästa dag ringde en av utredarna vittnet som då sade att han hade mer att berätta. Vittnet motiverade det med att en kompis till honom, numera bosatt i Falun, var misstänkt för branden. Det här blev för mycket för vittnet, som visste vem den verklige förövaren är. Han ville tänka över saken och två dagar senare pekade han ut de misstänkta vi i DN kallat Foad, Behrouz och Jamshid. Foad ska dagen efter branden ha erkänt för vittnet att han anlade branden men att det inte var meningen att något annat skulle hända än att festen avbröts."

Efter att tingsrätten fällt sin dom överklagades denna, och det blev en ny domstolsprocess .

Ur DN den 30/8 -00:

"TVÅ FICK SKÄRPTA STRAFF I HOVRÄTTEN"
 
"För många av de anhöriga och skadade från katastrofbranden i Göteborg blev hovrättens dom en lättnad: Två av de åtalade, Jamshid, 19 år, och Behrouz, 21, får sina straff skärpta från sex till sju års fängelse. För de övriga två fastställs domarna från tingsrätten: Foad, 19, som erkänt att han tänt på, får åtta års fängelse och Behnam, 19, får tre års sluten ungdomsvård."
 
"Hovrätten, som är enig i sin dom, slår fast att elden har anlagts tillsammans och i samförstånd av de fyra åtalade. Man säger dessutom tydligare än tingsrätten att dådet föregåtts av planering och menar att det helt enkelt inte finns någon annan förklaring till att de fyra går in bakvägen, går raka vägen till nödtrapphuset och tänder på det hundratal stolar som är lagrade där."
 
"- Visst hade jag diskuterat riskerna med överklagande med min huvudman. Men när man är dömd till sex års fängelse för något man anser sig helt oskyldig till så har man ju inget annat val än att överklaga, sade advokat Anders Munck som försvarar en av de två som fick skärpt straff.
 
Anders Munck har fått sin klients klartecken att försöka ta upp målet i HD."

 
Högsta Domstolen tog dock inte upp målet.

Kvar att avgöra fanns skadeståndanspråken:
 
"Domen i hovrätten gällde den rena skuldfrågan. Men i målet finns även en gigantisk skadeståndsprocess där upp emot fem hundra personer har rätt att begära skadestånd. Den processen avskildes från huvudmålet och har legat still i väntan på att det ska finnas en dom."



 Se vidare:

Advokater

Linköpingsbranden

Skadestånd

Göteborgsbranden




 



image


 
image
 
 
image