Nedläggningar

Kan riksdagen besluta att lägga ned organisationer?

Vad är det i så fall för typ av organisationer?

Frågan aktualiseras genom en kolumn av Steve Ahlberg hösten 2007 i tidningen "Nationell idag":

"Nedläggningarna duggar tätt i det nya Sverige. Det är inte bara Postkontoren och industrin som drabbas, utan även de sk antirasisterna.

I somras kunde vi läsa om att makthavarna beslutat lägga ned Centrum mot Rasism. Frågan är bara hur de kunde göra det. CMR är inget statligt verk, utan en organisation, om än bildad på initiativ av Riksdagen. Detta innebär dock inte att de kan lägga ned den. Kunde de lägga ned organisationer, då skulle de ha lagt ned ND för länge sedan.

Här är alltså något som inte stämmer. Vad som hände vad att man beslöt sig för att dra in det ekonomiska stödet till CMR. Detta betraktades som liktydigt med nedläggning, och föranledde en demonstration mot beslutet.

Vad som är väsentligt att hålla i minnet är att varken regering eller riksdag kan hindra de aktiva i CMR att fortsätta verksamheten på sin fritid, och bekosta den ur egen ficka.

Denna möjlighet har inte ens nämnts i skriverierna..."

"Nästa 'nedläggning' drabbade tidningen Gringo. Utgivaren Zanyar Adami har haft det rätt bra ordnat för sig, han har nämligen fått sin blaska publicerad som bilaga i Metro. När Metro tröttnade, då skreks det åter om nedläggning. Kanske herr Adami nu börjat inse vad det innebär att ge ut en tidning på egen hand utan etablissemangets stöd.

På Expos hemsida kan man läsa mycket, bl a att de arbetar helt ideellt. De kommer också gärna och håller föredrag om 'högerextremism'. Tron på idealismen börjar dock svikta när man läser prislistan: 15 000 kr för ett par timmars föreläsning! Är det Expos uppfattning om idealism?

Ett tips till de skolor som tycker att det är för dyrt: boka en föreläsare från ND i stället, det är gratis! Förutom att presentera oss själva kan vi berätta lite om Expo också, och vad deras företrädare varit inblandade i.

Mönstret går igen hela tiden. De 'ideella antirasisterna' håller igång med stor glöd så länge etablissemanget öser pengar över dem. Får de inga stålar, då lägger de av. Vad beror detta på?"

Det finns undantag. Vi har hittills aldrig skrivit något positivt om Afa i NI, så nu är det dags. De är åtminstone verkligen ideella. De skriker, slåss, och kastar diverse föremål utan att ta betalt, .."


 Se vidare:

Bluffpolitiker

Föreläsare

Idealitet?

Pengar från himlen

Tre friska miljoner