Falska pass

Ur DN den 31/1 -07:

"FALSKA PASS FRÅN IRAKS AMBASSAD

Rikskriminalpolisen varnar för stora mängder med falska irakiska pass. De två senaste åren har den irakiska ambassaden i Stockholm utfärdat 26.000 pass. Misstankar finns att många fått pass på falska grunder.
 
- Merparten av de som fått pass vid min ambassad har fått det med falsk identitet, säger Ahmad Bamarni, Iraks ambassadör i Stockholm, till norska tidningen Aftenposten.

Att mängder av pass utfärdats på falska grunder vid Iraks ambassad i Stockholm uppdagades när polisen i Oslo sprängde en förfalskarliga. De professionella förfalskarna hjälpte flyktingar från Mellanöstern som egentligen saknade asylskäl att skaffa sig nya identitetshandlingar, skriver Aftenposten.

Med hjälp av dessa falska papper ansökte personerna sedan om att få ett pass vid ambassaden i Stockholm. Något som lett till att personer från Syrien, Iran, Turkiet och Libanon har fått ut irakiska pass, skriver Aftenposten."

Sedan ett år har Rikskriminalpolisen varnat svenska myndigheter för irakiska pass:

"- Det är inte någon nyhet för oss att irakiska pass utfärdas på oriktiga grunder.

Det bör utredas ifall ambassaden i Stockholm har gjort det medvetet. Vi vet att många kommit hit med falsk identitet och bland dem finns personer med irakiska pass som inte är irakier, säger Thord Modin, chef för rikskriminalpolisens underrättelsetjänst, till DN.se.

Rikskriminalpolisen har länge varit kritiska till att Sverige fortfarande godkänner de så kallade S-pass som togs i bruk efter Saddam Husseins fall. Flera europeiska länder, bland annat Tyskland, godkänner inte längre de irakiska passen och frågan diskuteras just nu i EU."

Det har varit lätt för vem som helst att skaffa ett irakiskt pass:

"- S-passen är väldigt lätta att förfalska eftersom de är av dålig kvalité. Det är vanligt att man klistrar in nya passbilder och falska uppehållstillstånd i dem. Att så många irakier söker sig hit borde ha varit en varningsklocka, säger Thord Modin."


Från SR:s webbsida, den 11/11 -07, programmet "Kaliber":

" FALSKA PAPPER

Beslagtaget falskt pass.Människosmugglingen mellan Irak och Sverige bygger på falska resehandlingar."

"Kaliber avslöjar förfalskarnas utbredning och skicklighet. Också dokument som alla trott var omöjliga att kopiera, dyker upp som ren bluff i veckans program."

"... finns det en enorm marknad för falska resedokument. Därför bär mannen i Damaskus runt på sin bunt med pass.  Flera tusen dollar för våra pass."

"Mannen på gatan vill sälja syriska pass till oss, eller köpa ett av våra svenska för 4 000 dollar. Senare samma kväll erbjuder en flykting oss 12 000 dollar för samma pass."

Falska papper är "big business":

"Daniel är en person som många irakier känner till. Det är honom man vänder sig till när man behöver hjälp med falska papper, och så tar han kontakt med förfalskarna och gör en beställning.

Hör Daniel om tjänsterna

- Jag ordnar pass, körkort, precis vad du behöver, säger han."

"Och att det är mycket falska dokument i omlopp vittnar också Kerstin Högback om. Hon är Rikskriminalpolisens expert på passförfalskningar.

- Den är enorm, omfattningen av de irakiska dokumenten.

- Så det mesta av irakiska dokument, det förfalskas idag?

- Det förfalskas, i stor omfattning.

Vi tar själva reda på hur enkelt det är att skaffa falska handlingar. Vi gick till en annan mellanhand och utgav oss för att behöva en falsk identitet. För det behövde vi ett irakiskt körkort som bevis. Med ett sånt körkort kan man sen skaffa sig ett pass i någon annans namn.

- Det kostar 1000 kronor, säger förmedlaren.

- Hur många dagar tar det?

- Kanske tre dagar, när vill du ha det?"

Alla typer av ID-handlingar från Irak förfalskas:

"Fred Forsberg är ID expert på Migrationsverket och visar oss falska papper av olika slag.  

Idag finns det knappast några irakiska identitetshandlingar som inte är förfalskade; födelseattester, äktenskapsbevis, dödsattester, militärböcker, körkort, medborgarskapsbevis och ID-kort.

- Men numera då, då det finns ganska avancerad utrustning, alltså för privatbruk som börjar närma sig offsettryck, hur går det för er då?

- Då får vi gå in och titta på var den är utfärdad, om serienumret överenstämmer med den region där det borde finnas."

Därför sitter de här små lathundarna här för att vi överhuvudtaget ska kunna tyda siffror i den arabiska texten."

Svenska PUT är s..a.s. hårdvaluta:

"De Irakflyktingar som fått stanna i Sverige får ett uppehållstillstånd inklistrat i passet av Migrationsverket. De här svenska uppehållstillstånden är hårdvaluta bland förfalskare och flyktingar. Antingen lossar man uppehållstillståndet och sätter in det i ett annat pass, eller så byter man ut fotot i det irakiska passet, eller så är det helt enkelt någon som liknar orginalbilden som använder det, berättar Annika Vangård som är biträdande chef på Utlänningspolisen i Malmö.

- Ja, ett av problemen är ju att utländska pass, med svenska uppehållstillstånd inte blir spärrade i samband med att man gör en förlustanmälan.  De passen kan återanvändas i all evig tid. Det tycker vi här på polisen här i Malmö är ett jätteproblem."


Svenska pass levereras omedelbart efter en förlustanmälan. Utan någon fördröjning, ens om vederbörande en gång tidigare anmält samma typ av förlust:

"...när vi börjar ringa runt i landet får vi ändå fram en siffra - 200 000 ”förkomna” pass som det heter. Det betyder att det är 200 000 svenska pass på drift. Alltså pass som fortfarande inte gått ut, och som även om de spärrats här i Sverige går att använda i andra länder.

Bara i år har 37 315 svenska pass anmälts förlorade eller stulna.  De här passens ursprungliga ägare har så klart begärt ut nya pass. I Göteborg finns en man som fått ut tolv pass på sex månader."Radioprogrammets sagesman säger sig tjäna mycket pengar:

"- Allt från tjugo till tjugofem tusen per pass, eller körkort.

- Svenska pass ?

- Ja, det finns vad du vill ha. Oftast är det svenska pass, eftersom de jobbar härifrån.

- Även den nya typen av svenska pass?

-  Ja det är inga problem, du får vilket pass du vill. Det är inga konstigheter.

- Har du hållt ett sånt pass?

- Ja, förra veckan hade jag ett.Falskt svenskt passOch nu har polisen också hittat stora mängder av förfalskade svenska EU-pass. Det handlar om den serie från 2003 som skulle vara omöjlig att förfalska."


"Sverige ger asyl åt  90 procent av irakflyktingarna.

I Grekland är motsvarande siffra - noll."


 Se vidare:

30.000 pass

Alltfler "förlorade" svenska pass

Efterlyst fick pass

Förklaring?

Förlorare

Passproblem

Prioriterad lagstiftning

På falska papper

Svenskt pass