"Inga juridiska möjligheter"

Rapporterna duggar allt tätare, om hu det svenska samhället är lamslaget, handfallet och bakbundet. Av juridiska skäl är det, gång på gång, omöjligt att stävja uppenbar och allvarlig brottslighet.

Här bara fyra exempel, aktuella i januari 2008:


1.

Ur Metro den 14/1 -08:

"VÄKTARE SKYDDADE LÄRARE I KLASSRUM"

"Eleven krävde att ett betyg skulle ändras. Men läraren vägrade och eleven blv alltmer uppretad.

Till slut blev stämningen så hotfull att läraren krävde bevakning i klassrummet. En väktare sattes in under lektionstid."

"Det fanns inga juridiska möjligheter att neka eleven att fortsätta sin utbilnding. Då blev en extra kostnad för en ordningsvakt den bästa lösningen"

Björn Hörnlund, rektor för komvux i Täby


2.

Ur Stockholm CITY den 14/1 -08:

"DÖMDA FÖR RICARDOS DÖD - GREPS IGEN

För en vecka sedan dömdes fyra pojkar för inblandning i dödsmisshandeln av Riccardo.

Idag kan två av dem häktas på nytt - misstänkta för misshandel och olaga hot."

På ett mänskligt och sunt-förnufts-mässigt plan är det naturligtvis uppseendeväckande att det finns inga män som varit inblandade i ett så grovt brott, viket rönt en sådan uppmärksamhet, inte spontant själva förstår att ligga lågt, åtminstone ett tag därefter.

Uppseendeväckande är också att de kan gå fri efter ett sådant dåd, att de har ens de praktiska möjligheterna tt på nytt, direkt efter det första dådet, begå nya dåd.

En förklaring som anförts är att domen inte hunnit vinna laga kraft, fram tills dess måste de få gå fria.

Någon ny häkting kom inte till stånd. Motivering: förövarna var alltför unga och det nya brottet alltför ringa.

Vad som här saknas är uppenbarligen en helhetsbild och ett system som sätter brottsoffrens intessen i centrum.


3.

Ur Sydsvenskan den 12/1 -08:

"KÖRDE STULEN BIL - KAN INTE ÅTALAS
 
Först blev han av med sina bilnycklar på gympasset, sen försvann bilen. Två veckor senare stoppades en 19-åring i den stulna bilen, men det räcker inte för åtal.
 
Att han körde den stulna bilen med nycklar som stulits ur ett skåp i ett omklädningsrum, räckte inte för åtal.

- Man måste ha bevis, säger åklagaren Hans Allzén.
 
André Andersson var på Friskis och Svettis på juldagen då tjuven slog till, skåpet länsades och bilen försvann. Två veckor senare stoppades den stulna bilen utan registreringsskyltar på Bergsgatan och föraren, en 19-åring, greps.
 
19-åringen anhölls, misstänkt för stölderna men släpptes efter några dagar och ärendet lades ner.
 
- Den gripne påstår att ha hade lånat bilen ..."

Om han inte kunde sättas dit för något - borde inte körning med bil utan nummerskyltar kunna ha räckt? Givet helhetsbilden!


4.

Från Merit Wagers blogg, den 14/1 -08:

"Jag har fått många välskrivna, ibland långa, ofta frustrerade, många gånger kloka och intressanta mejl de senaste dagarna. I ett av dem berättar en bloggläsare följande:
 
'För ett tag sedan hade jag inbrott i ett förråd. De två poliserna som kom engagerade sig föredömligt i ärendet och började förhöra grannarna. Det visade sig att flera hade sett en irakisk familj bära hem mina prylar. Polisen gjorde husrannsakan hos denna småbarnsfamilj, jag fick peka ut mina saker och sedan blev det tyst.
 
Efter ett tag ringde jag polisen för att höra mig för i ärendet och fick då veta att Länskriminalen tagit över ärendet och att både mannen och kvinnan satt häktade. Naturligtvis tyckte jag det var underligt att mina prylar intresserade dem, så jag beslöt att vara med på rättegången.
 
Vi rättegången visade det sig att polisen hittat en hel förfalskarverkstad i lägenheten! Allt fanns för att förfalska vilka irakiska dokument som helst! Hur domen löd? Eftersom det inte gick att bevisa att mannen förfalskat något frikändes han. Däremot dömdes han för att ha kört svarttaxi.'

 
Sensmoral:

Det är fritt fram att förfalska i Sverige! Finns det inget vittne som med egna ögon ser dig sitta och förfalska så går du fri även om du har en hel förfalskarverkstad i ditt hem och allt, precis allt, visar att du är en förfalskare och bedragare. Ingen annanstans utom kanske i några korrupta diktaturer kan det gå till så. Men i Sverige, detta den svenska mesighetens och de svenska krusbärens förlovade land, lönar sig brott.
 
På temat förfalskningar har funnits mycket mer att läsa på Wagers utmärkta blogg:

http://merit.blogg.se/1199749014_m.html

http://merit.blogg.se/1200238393_fungerar_det_svenska_.html