ABF och fascismen

"HUR VI STÄVJAR FASCISMEN OCH NAZISMEN". Så löd rubriken på en krönika i ABF-tidningen Fönstret nr 12/99. Den var skriven av Gunilla Granath, författare. Hennes tema är att "fascism" bekämpas bäst genom att höja tonläget och inkludera det mesta under denna rubrik.

Denna artikel ligger i linje med hur ABF på riksnivå tidigt ställt sig bakom tidskriften Expo, hur ABF Stockholm låter Kurdo Baksi tillåts desinformatörer och extremister som föreläsare, hur ABF:s kurskatalog i Stockholm talar om meningsmotståndare som företrädare för "ondska" och hur hur ABF-huset i Stockholm vägrar hyra ut lokaler åt Blågula Frågor. Artikeln ingår i ett mönster.

Det är vemodigt att behöva konstatera: Arbetarnas Bildnings-Förbund tillkom en gång för att bidraga till folkbildning och kunskap, intellektualism och kultur, tillkom för att stärka demokratin. Nu verkar man i rakt motsatt riktning! ABF bidrar till att sprida fördomar och okunskap, lägga ut dimridåer och skapa motsättningar.

Nedan följer delar av denna Fönstret-kolumn, med våra blågula kommentarer länkade. Granath inleder med att beskriva hur hon deltog i en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm, med anledningen av mordet på syndikalisten Björn Söderberg:

 


"Alexandra Pascalidou manar oss: Låt detta bli en vändpunkt; den dag då vi alla vaknade upp och begrep att vi gemensamt måste stå upp för vår demokrati."

"I tidningen läser jag att tio kurdiska barn har sökt skydd i Ucklums kyrka i väntan på besked från Utlänningsnämnden. Ska de få stanna i Sverige eller skickas till Tyskland varifrån de kommer att utvisas till Turkiet?

TALARNA PÅ LÖRDAGENS stora manifestation mot rasism använde de stora, allvarliga orden om människors lika värde i ett demokratiskt samhälle, om solidaritet med människor från andra länder. Vi skulle visa civilkurage! Vi skulle aldrig låta oss skrämmas till tystnad av rasistiska våldsdåd, aldrig, aldrig skulle vi låta tystnaden bre ut sig."

"De tio kurdiska barnen i Ucklums kyrka får besked om att de inte får stanna i Sverige utan ska utvisas. Är det någon som fortfarande svävar i okunnighet om hur den turkiska staten behandlar det kurdiska folket?

Det är naturligtvis bra när riksdagen som allmän fråga ägnar en halv dag åt att diskutera 'våldsdåd med rasistisk anknytning'. Däremot är det allvarligt när riksdagsledamöterna - med mycket få undantag - vägrar att synliggöra det statligt politiska våldet, för jag anser att det är en våldshandling när utlänningsnämnden utvisar de tio kurdiska barnen liksom andra flyktingar som, i dagens Sverige, inte lever upp till en relevant grad av tortyr, våldtäkt eller förföljelse för att få stanna i vårt 'fattiga' land.

Vad är det för vits med att diskutera ett eventuellt förbud mot rasistiska organisationer när staten uppför sig som en rasistisk organisation?

Finns det någon mening med att fundera över roten till och grogrunden för nazistiska och fascistiska strömningar när svenska myndigheter iskallt stänger våra gränser till och med för förföljda barn?... Vad är detta annat än ett sätt att hålla Sverige 'rent'?"

"...segregerade bostadsområden och hög arbetslöshet bland människor med utländsk härkomst är inga tillfälligheter. Det är politiskt ekonomiska val."

"'Om detta må vi berätta' heter en bok om förintelsen som kommit till på uppdrag av regeringen för att stävja just rasism och skickas ut gratis till alla skolor... Det är viktigt att inte glömma. Det är viktigt att se kopplingen mellan historien och vår nutid.

VI VET IDAG ATT Sverige spelade en synnerligen ynklig och föraktlig roll när det gällde att skydda och ta emot judar under kriget... Det är alltid lättare att se misstag och felgrepp i en abstrakt historisk tid än att se sin egen samtid..."