Aktuell kommentar - vecka 50/09

 

 

 

Aktuellt i krismöte

SVT berömmer sig av att vara en "Fri Television".

Den som påtalar att kritiska röster inte släpps fram i SVT avfärdas med att han/hon är en "rättshaverist", som ägnar sig åt "konspirationstänkande".

Den som hävdar att det ligger ett lock på debatten om invandringspolitiken får veta att något sådant lock aldrig har funnits. Debatten är, och har hela tiden varit, fri. I själva verket har ingen fråga diskuterats så mycket som just invandringsfrågan.

Säger man, från pk-håll.

Det kan nog stämma, men vilka är det som tillåts deltaga i den debatten? Jo, bara personer som alla i grunden  tycker likadant. Gränsen går vid att vilja minska invandringen.

Så har det varit på DN Debatt.

Så är det på SVT.

Om hur det verkligen fungerar i nyhetssändningarna vittnar ett krismöte på Aktuelltredaktionen, i augusti 2009, efter att en person i direktsändning sagt något som gått utanför ramarna för det tillåtna och önskade.

Ur en utskrift:

Eva Landal, Aktuelltchef: - Var det någon som såg Aktuellt igår? Debatten vi hade mellan Muhammed Omar och Magnus Ramstorp.

- Vi blev ju utsatta för en kupp, kan man säga. En studiogäst som var inbjuden för att tala i ett ämne och som var väl genompratad, som hade en politisk agenda, och som bland annat anklagade Fredrik Federley för att vara sionist och samla in pengar som gick till vapen som fosforbomber i Gaza.

- Det är väldigt sällan det här händer oss, att en person så att säga gör någonting som inte var... tänkt... i studion, och... Man kanske ska ha en liten... bara veta vad Omar just nu har för agenda... om ni använder honom i olika sammanhang., vad det är han tycker är viktigt att prata om.

- Det svåra är att vi har ju inte alltid kontroll över vad som kommer att hända i en direktsändning, det är någonting vi spelar med varje kväll. Och nu hände det här igår. Och det är väldigt ovanligt, kan man konstatera.

Anders Sundkvist, planeringschef:   - Och konsekvensen för hans egen del kommer väl att bli att rätt många redaktioner kommer att bli rätt försiktiga med att använda honom.
Någon frågar: - Det är inga anmälningar än?
Sundkvist: - Det har kommit en nu.

Landahl: - Sen kan jag väl också säga en sak till er redaktörer, som hon sa igår hon var väldigt olycklig över det, att precis när han sa det här, Omar, så gav hon väldigt mycket information i örat till Lennart. Alltså det blev så här panik,.."

Utöver nyhetsprogram finns ett särskilt SVT-program för debatt,  med just namnet "Debatt".

Funktionen av detta program är dock mer underhållning och terapi än att komma framåt i någon sakfråga. Det handlar inte om att någon ska kunna få prata till punkt, att man ska lyssna på varandra och ta intryck.

Urvalet av debattörer är också helt snett. Antalet inlägg från ena sidan kan vara fyra gånger det från andra sidan, som i en debatt om "Islamofobi" förra året.

Den främsta funktion av "Debatt" är att ge alibi: "frågan har diskuterats i TV".

 


 Se vidare:

Alibi-debatt

Debatt i radio-TV

"Kränkande nyttjande"

Turbotrutar