Aktuell kommentar - vecka 15/05

 

 

Ruttet

Är det något ruttet i den danska staten?

Under den rubriken anordnades ett möte på ABF-huset i Stockholm den 12/4 -05. Panelen bestod av: Stefan Jonsson, kulturjournalist Dagens Nyheter och samhällsvetarna Marianne Winther Jörgenssen och Erik Berggren.

Arrangemanget utannonserades med följande text:

"Rapporter kommer om att något har hänt och håller på att hända med det danska samhället. Den borgerliga regeringen driver frågan om en "dansk kultur" och invandringsfrågorna hårt, pådrivna av främlingsfientliga Dansk Folkeparti. Samtidigt har även socialdemokraterna följt med i denna åsiktsförflyttning. Ett samtal om kultur och politik kring samhällsklimatet i vårt södra grannland. Håller samhällsklimatet på att härskna även i Sverige?"

Med andra ord var temat: hur ska Sverige kunna undgå samma hemska öde som Danmark, där folkviljan och nationella intressen nu fått genomslag i den förda politiken?

Hur motverka ett genomslag också i Sverige för partier som förespråkar någon form av restriktioner beträffande invandringen eller krav på dem som invandrat?

Under mötet uttryckte flera debattörer oro för Folkpartiet. Dess krav på att svenska medborgare ska kunna svenska såg Stefan Jonsson uppenbarligen som uttryck för främlingsfientlighet. Lika illa är aktuella fp-förslag, om att utvisa grovt kriminella utlänningar.

En av de andra ruttenhetsdebattörerna, Erik Berggren, hade i slutet av sitt inledningsanförande kommit in på hur Ian Wachtmeister misslyckats med sitt nya partiförsök 1998. Hans torgmöten systematiskt stördes av organiserat oljud (ordvalet är här inte Berggrens, utan BGF:s).

Berggren medgav att detta "naggade demokratin i kanten", men framhöll samtidigt att "hans hjärta inte blöder" och att han "inte sover dåligt om natten" pga dessa övergrepp - partiet var ju så främlingsfientligt och odemokratiskt.

Dessutom var det så - även om Berggren inte nämnde detta - att massmedia konsekvent teg om Wachtmeisters nya parti under valrörelsen - allt i enlighet med ett löfte, avgivet i förväg av Mats Svegfors på SvD.

Panelen fick således en fråga: kan detta var ett recept att tillämpa även i den kommande valrörelsen, nu gentemot Folkpartiet?

Jonsson svarade undvikade, om att han hoppades Folkpartiet skulle besinna sig i tid före valet, och inte föra fram så hemska krav (ordvalet är här inte Jonssons, utan BGF:s).

Berggren gjorde den reflexionen att Folkpartiet redan var för stort och etablerat. Rent praktiskt skulle det knappast fungera, att göra likadant som man gjort gentemot Wachtmeisters parti. Principiellt skulle han tydligen inte heller här har några invändningar.

Förvisso blev "ruttenhet" ett tema i denna diskussion.

 


 

 Se vidare:

JK och demokratin

Schori tiger

Valrörelsen 1998


ABF i tiden

Obesvarad fråga

DANMARK