Goddag, yxskaft!

Blågula Frågor har alltså skrivit brev till de sju riksdagspartierna, med två frågor kring appellmöten under valrörelsen i Stockholm. Efter påminnelse har vi fått in någon form av svar från fyra partier: Centern, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Till största delen är de dock av karaktären "goddag, yxskaft":

 


Centern:

Beträffande ert mejl är centerpartiets uppfattning att mötesfriheten är en av grundbultarna i vår demokrati. Bland riksdagspartierna finns en vedertagen princip att inte störa varandras möten och arrangemang.

Med vänlig hälsning
Centerpartiets IT-redaktion

 


Miljöpartiet:

Naturligtvis ska alla föreningar och organisationer som verkar och värnar för demokrati och mänskliga rättigheter ha frihet och möjlighet att yttra sig och anordna demonstrationer och torgmöten, om det inte strider mot
lagen eller polisens anvisningar. Och det är beklagligt om demokratiska organisationer, eller personer som verkar i dess anda, utsätts för skadegörelse, hot eller våld.

Med vänlig hälsning

Mikael Nyberg
Miljöpartiet

 


Socialdemokraterna:

I vår grundlag finns inskrivet rätten att uttrycka sina åsikter i såväl kulturella, politiska som relegiösa frågor. För oss socialdemokrater är detta en viktig och grundläggande rättighet i vår demokrati. Det innebär inte att man som medborgare har rätten att offentligt förtala andra grupper i befolkningen. Därför har det skapats speciell lagstiftning under begreppet "Hets mot folkgrupp" som numera också gäller våra homosexuella medborgare. Den här lagstiftningen innebär att man kan åtalas för "Hets mot folkgrupp".

Demonstrationsrätten är en del av åsiktsfriheten. Vi har alltså rätt att anordna demonstrationer för att uttrycka våra åsikter. Det krav samhället ställer på oss är att vi ansöker om tillstånd för att ordna demonstrationen. Det är polismyndigheten som ger dessa tillstånd. Skälet till detta är att polisen skall ha kontroll på att det inte genomförs flera demonstrationer på samma ställe vid samma tidpunkt. Kravet på tillstånd resulterar i att de demonstrationer som inte har tillstånd blir olagliga. Då är det en fråga polisen att avstyra olagliga demonstrationer.

Vi socialdemokrater tycker att denna ordning kring demonstrationer är bra och måste vidmakthållas.

Vänliga hälsningar

 

Gunnel Gennebäck
Socialdemokratiska Riksdagsgruppen

Vänsterpartiet:

Vänsterpartiet delar er syn på fredliga "motdemonstrationer" och stödjer eller uppmuntrar inte till den typen av misshandel och förstörelse som ni beskriver.

Inger lundgren
Kanslichef

 


Vad vi frågat efter var ju inte hur det är tänkt att fungera, det vet vi redan. Vårt brev tog sin utgångspunkt i våra praktiska erfarenheter, som visade att verkligheten instämmer med teorin. Blågula Frågors möte på Norrmalmstorg den 8 juni kunde systematiskt saboteras av en hop maskerade utan att polisen ingrep.

Var går - enligt riksdagspartiernas mening - gränsen mellan en acceptabel motdemonstation och ett sabotage som måste beivras? Kring detta lyckas vi inte få en kommentar från något av partierna.

Ovannämnda tre partier skickade ändå svar på vårt brev. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har överhuvudtaget inte svarat - trots påminnelsen. Särskilt anmärkningsvärt blir detta ointresse beträffande Folkpartiet. Traditionellt har folkpartisterna sett demokratiska principer och rättigheter som en liberal profilfråga. Detta gäller tydligen inte längre.

 


 

 Se vidare:

SD:s TAG-DEBATTEN-kampanj