Torgmöte 2

Det blev ytterligare ett torgmöte på Östermalmstorg den 25 maj.

Även om vi i stort sett undgick regn så lade det kalla vädret ofrånkomligen en viss sordin på mötet. Färre stannade till för att lyssna eller ställa frågor, vi hade också dåligt med egna flygbladsutdelare och kände oss efter ett tag ganska frusna.

Inte desto mindre höll vi igång som planerat, från 11.00 till 14.00, med vissa pausar. Förutom Jan Milld och Anders Sundholm medverkade denna gång två gästtalare, Gun Kullberg och Jonas Åkerlund - både kandidater på Sverigedemokraternas riksdagslista. Den ansvariga för vårt bokbord kunde rapportera om positivt gensvar.

Vad som framkallade förvirring hos en del förbipasserande var en flygbladsutdelning från Nationaldemokraterna, som var där för att profitera på vårt arrangemang. En gammal dam kom fram med deras flygblad i handen, för att höra vad "vi" hade att säga - i tron att mötet arrangerades av samma grupp som delade ut flygbladen.

Bättre hade ju varit om Vänsterpartiet funnits på plats med sina flygblad - då hade ingen förväxling behövt riskeras . Det hade också kunnat stimulera mötesdiskussionen. Vänsterpartisterna har ju deklarerat att de ska vara på plats överallt där de "främlingsfientliga" visar sig. Hur ska deras frånvaro på Östermalmstorg tolkas - betraktar de inte Blågula Frågor som "främlingsfientliga"? Var de månne oroliga för frågor om innebörden av Ali Esbatis deklaration att vilja "röka ut" östermalmsborna?

Nationaldemokraterna gjorde sig också bemärkta på annat sätt. De ställde en fråga om Blågula Frågors möte i Medborgarhuset den 5 juni, där de ville vara med, varpå de på sin webbsida lade ut en felaktig tolkning av det svar som de fick.

Syftet med denna paneldebatt - som kostar oss en hela del ansträngning både i pengar och tid - är ju att bidraga till den debatt om invandringen som saknas i Sverige, och få ett direkt meningsutbyte mellan några av riksdagspartierna och Sverigedemokraterna. ND-are är då välkomna som publik, precis som alla andra på torget - det var vad vi menade.

Men har riksdagspartierna någon skyldighet att ställa upp i debatt mot ett så litet parti som SD? Det som gör en sådan debatt rimlig är inte SD:s röstetal i det senaste valet. Vad som gör det rimligt är situationen i Sverige: vi har en stor politisk fråga som behöver diskuteras, och där samtliga sju riksdagspartier tycker likadant - massinvandringen och det mångkulturella projektet. Den opposition som finns i sammanhanget representeras av Sverigedemokraterna. 1)

Mötet avslutades med en maning till de närvarande att förse sig med den nya affischen från bokbordet, affischen om det offentliga mötet den 5/6.

Jan Milld

 


PS: Sedan detta skrevs har en ny affisch framställts - möjlig att tanka ned här.

 


Anders Sundholm

Jonas Åkerlund

Gun Kullberg

 


1) I skolvalet fick SD 3,8% av rösterna. ND fick inte tiondelen så många (0,3%), och mindre än Kalle-Anka-Partiet.