Inget åtal

Den som följt Blågula frågor under valrörelsen 2002 känner till en del om de angrepp mot mötesfriheten som då skedde. Ett av de möten som stördes var torgmötet på Norrmalmstorg den 8 juni.

Den 24/6 2002 lämnade BGF in en polisanmälan av detta högmålsbrott.

Den 16/1 2003 kom ett besked från åklagarmyndigheten i Stockholm:

"BROTT Störande av allmän sammankomst 2002-06-08

Anmälan K143039-02, 104A03000020

MISSTÄNKT K143030-02 Okänd

BESLUT Förundersökningen nedläggs

Motivering Brott kan inte styrkas. Det finns inte förutsättningar att identifiera enskilda gärningsmän."

 


Till bilden hör att BGF:s bokbordsansvariga grep en av dem som stal från bokbordet den 8/6, men polisen såg omedelbart till att vederbörande släpptes. Förutsättningar hade således inte behövt saknas att identifera åtminstone en person.

Inte desto mindre drog vi själva slutsatsen att vid nästa torgmöte vore det bra att kunna dokumentera eventuella nya övergrepp och denna gång få bildbevis mot brottslingar. Den 24 augusti, också Norrmalmstorg, hade vi således med oss två videokameror.

Störningar blev det också, men polisen förbjöd oss att filma! En av våra fotografer hotades med gripande, om hon inte lydde.

Å andra sidan greps två AFA-iter av polisen, när man även denna gång gav sig på BGF:s bokbord. Här skulle således identiferingen inte behöva vara ett problem. Vi har dock inte orkat med att följa upp även detta ärende. Oss veterligen har det inte blivit något åtal, heller för den 24/8.


 Se vidare:

Brott kan ej styrkas