Undfallenhet

"Med beröm godkänt av Syrien", ett "svek mot muslimerna".

PM Nilsson i Expressen den 19/2 -06, om den svenska regeringens undfallenhet:

"Vi har ansvarsfulla politiker och massmedier och håller huvudet kallt i internationella kriser. Sverige är rentav en symbol för ett civiliserat land, meddelade Mohammad Bassam Imadi, Syriens ambassadör i Stockholm. Han hyllar regeringens resoluta nedstängning av hemsidor.

Sverige, säger han, 'var på väg att hamna i en mycket svår situation, med bojkotter, demonstrationer och vem vet vad.'

Ja, vem vet vad. En ambassad i aska kanske? Några välriktade mordhot? Det enda man vet är att herr Bassem Imadis regering är en av världens mest hårdföra diktaturer, .."

"Från detta land får alltså Sverige beröm. Danmark däremot är mindre nöjt med sin granne. 'När jag får kritik av svenska socialdemokrater vet jag att jag har rätt', sa en oändligt trött Anders Fogh Rasmussen efter att hans svenska kollega mästrat honom."

Vems ärenden har Sverige egentligen gått" Så undrar PM Nilsson, och finner "ett förfärande tydligt svar i onsdagens utrikesdeklaration". Han citerar utrikesminister Laila Freivalds:

"Vi har alla sett nyhetsbilderna. Av djup förödmjukelse och frustration. Av brinnande flaggor och ambassader. Bilder som få förväntat sig, men som tydligt visar hur sammanlänkad världen är. Det är viktigt att tydligt slå fast att vårt samhälle och regeringen försvarar yttrandefriheten. Men den djupa kränkning som muslimer världen över upplever är en påminnelse om att pressfriheten måste åtföljas av ansvar och respekt."

Nilssons kommentar:

"För det första har vi framför allt inte sett 'förödmjukelse och frustration', utan radikala islamister som med passiv eller aktiv hjälp från diktaturerna piskat upp stämningen till bisarra nivåer.

Dessa bilder visar inte att 'världen är sammanlänkad' utan att demokratierna absolut inte ska kompromissa med en mobb som både i handling och i uppsåt har mer gemensamt med det tyska nazistpartiets gatuvåldsgäng på 30-talet än med den muslimska allmänheten.

För det andra är 'ansvar och respekt' något som regeringen inte ska vaka över. Regeringen har tidigare haft som självklar princip att inte vara smakdomare i den ständiga debatten om vad som ska stå och inte stå i tidningarna. Det avgör utgivaren."

"...när diktaturerna i Mellanöstern går i allians med de radikala islamisterna talar utrikesministern plötsligt som om hon var allmänhetens pressombudsman och visar därmed att det lönar sig att hota demokratiska stater för att tysta tidningarna.

För det tredje är respekt ett ord som man ska vara försiktig med. Ingen ska avkrävas respekt för kristendomen, islam eller tomtetro eller för maktlystna prästerskap. Salman Rushdie dömdes till döden för att han inte visade respekt för islam. En inflytelserik imam i Pakistan har utlovat 200 000 kronor i belöning till den som dödar någon av de karikatyrtecknare som brustit i respekt för islam.

När den svenska regeringen manar till respekt är det dessa totalitära krafter som främjas."

Avslutningsvis hänvsiar PM Nilsson till Naser Khader, ledamot för Radikale Venstre i Folketinget. Denne är mordhotade efter följande uttalande i dansk radio:

"Vi ska framför allt kämpa för yttrandefriheten. Muslimska konstnärer ska också åtnjuta privilegiet att göra religiös satir och religioner ska tåla kritik. Den islamiska historien har en rik tradition av satir som nu hotas av fundamentalister. Vi vill inte representeras av imamer och av fundamentalister. Vi vill leva som vanliga danskar och inte hela tiden behöva tänka på islam eller religiösa läror."

Nilsson:

"Det är väldigt illavarslande att Sverige inte tydligt stått på Khaders sida och så till den milda grad bejakat hans fiender att Syrien skickar sina gratulationer."


 Se vidare:

Kofi Annan

Man tackar...

Till världsalltets upphovsman