Plågsamt för imam

Ur Hallands Nyheter den 6/2 -06:

"Profeten Muhammed finns på två bilder i en lärobok"

"- Han får inte avbildas. Detta kan ställa till problem nu när stämningen är så upphetsad, säger Abd al Haqq Kielan, talesman för svenska muslimer.

Alla vet vid det här laget vad en karikatyr av profeten Muhammed kan resultera i. Men det är inte bara nidbilder som kan vända upp och ner på den muslimska världen.

 - Du har hittat ett scoop. Inom islam råder bildförbud. Att avbilda profeten kan leda till avgudadyrkan, att folk avgudar bilder. Vi är väldigt mycket emot att profeter finns på bild, som du kanske märkt. Det gäller även Jesus och Moses, säger Abd al Haqq Kielan.

Det är inte bara Varbergs kommun, som med boken 'Religion' bryter mot muslimska regler och värderingar. Boken finns också i andra svenska skolor.

Många muslimer är ständigt på jakt efter böcker som innehåller bilder på profeterna för att rensa bort dem."

"- Judar, kristna och muslimer har haft en dialog med läromedelsförlagen. Det fick, trodde jag, Natur & Kultur, Almqvist & Wiksell och andra skolboksförlag att bättra sig. De lovade att skärpa sig.

- Plågsamt att bilderna finns kvar i undervisningen. Nu förefaller ansvaret ligga på de skolor som inte visar den respekten, säger Abd al Haqq Kielan.

Han tycker det är en tröst att bilderna inte framställts i syfte att nedsvärta och inte är fördomsfulla."

 


Hagaskolan beslöt att returnera sina lärböcker till förlaget, men Liber förlag har ändrat sig.

Ur Expressen den 7/2 -06:

"Liber fortsätter sälja lärobok

I måndags meddelade förlaget att försäljningen av skolboken Religion för mellanstadiet stoppats på grund av bilderna på profeten. På tisdagen meddelades att stoppet var tillfälligt, och nu hävs.

Efter "genomlysning av fakta och inhämtande av interna och externa experters råd" finner förlaget att medeltida religionshistoriska illustrationer inte kan ligga till grund för ett försäljningsstopp.

Skolboken, som publicerades 1993, innehåller avbildningar av profeten Muhammed tagna dels från en persisk handskrift från 1300-talet och dels en irakisk handskrift från 1200-talet."Tidigare har Abd al Haqq Kielans invändningar mot de danska Muhammedteckningarna fokuserat på deras speciella utformning. Han fann dem antisemitiska och hänvisade till judehetsen i 1930-talets Tyskland.

Med angreppen på de svenska läroböckerna har han så att säga sänkt ribban. Nu omfattas även historiska bilder.


 Se vidare:

Islamofobi?

Man tackar...

Undfallenhet