Belönad polischef

Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm, har blivit belönad. Av tidningen Chef har hon 2007 utsetts till "årets chef".

SvD den 5/3 -07:

"HON GILLAR ATT GÖRA TVÄRTOM"
 
"För knappt fyra år sedan blev hon högsta chef för polisstyrkan i Stockholms län. Och hon har många tankar och idéer om hur man förändrar polisarbetet - som sannerligen inte är okontroversiella.
 
Exempelvis hur man motarbetar machokulturen inom kåren?

- Jag har en egen modell och där är det en fördel att jag inte jobbat inom polisen hela mitt liv. Jag försöker göra tvärtom så mycket som möjligt. Försöker rekrytera kvinnor på traditionellt manliga poster och lockar män att jobba med "typiskt kvinnliga" uppgifter."
 
"Vad göra åt integrationen av nya medborgare och förortsproblemen?
 
- Det är det jag prioriterar mest i mitt jobb. Vad vi bland annat har gjort redan är att vi öppnat 15 små poliskontor ute i förorterna på mindre än ett år. Huvuduppgiften är att upprätta respekt för lag och ordning och samtidigt utveckla ett förtroende mellan polis och boende."

 

Ett av Carin Götblads nya grepp var att i förorterna tuffa omkring i en polisbil märkt "AINA". Det är turkiska och betyder "snutjävel".

 "Det var inte alldeles givet att Carin Götblad skulle bli polis. Tvärtom. Hon har prövat på mycket annat i sitt liv - allt fjärran från polisyrket. Hon utbildade sig först till förskollärare, har arbetat på bondgård, engagerade sig i samhällsfrågor och sjöng antikärnkraftssånger på Sergels torg på lördagarna på 70-talet. Så kom hon på att ett bra sätt att påverka samhället var att bli jurist. Hon läste juridik, kom in på polischefsutbildning och sedan har karriären bara pekat uppåt."

Årets chef har tre råd att förmedla:
 
"1. Involvera dina medarbetare, underifrån och upp innan beslut. Folk är klokare än man tror."
 
"2. Fokusera på dem som vill något, lägg inte din energi på gnällspikarna - de blir ändå aldrig nöjda."
(satsa på ja-sägarna?)
 
"3. Låt människor byta plats med varandra. Då får du nya perspektiv på gamla frågor utan att behöva betala en konsult eller nyanställa."
(söndra och härska – låt ingen bli bra på nåt?)


 Se vidare:

Chef i Malmö

Lämpliga chefer?