Pressfrihet viktig även nu?

"SKA PRESSFRIHETEN STÖDJAS ÄVEN NU, AFTONBLADET?"

Under den rubriken fick Vavra Suk, redaktör för Nationell Idag in en artikel i tidningen Journalisten den 25/2 -09:

"För en tid sen överfölls jag av en maskerad pöbel. Jag hann precis kasta mig in i min bil och hålla den i rörelse så pass att angriparna inte skulle få in några fullträffar på mig. Ändå fick jag ett antal slag i huvudet med en sten och ett sticksår i armen.

Syftet är uppenbart: i egenskap av chefredaktör för nyhetstidningen Nationell Idag utgör jag en viktig kugge i framväxten av nationaldemokratiska medier i Sverige..."

"...vissa medier har en överslätande attityd till det politiska våldet - så länge det begås av "rätt" anledning. Aftonbladet titulerade till exempel våldsgruppen Afa, som senare tog på sig dådet, som en 'politisk aktionsgrupp'. Var 30-talets brunskjortor också en 'politisk aktionsgrupp' enligt Aftonbladet?

Dessa tillrättalägganden kommer inte minst fram i rapporteringen om de årliga manifestationerna i Salem, där en stillsam sorgemarsch regelbundet angrips med stenar och brandbomber. För Aftonbladet är det 'högerextremister' och 'antirasistiska motdemonstranter' som polisen måste 'hålla isär'."

"Många journalister slätar över vänsterns våld, till exempel den återkommande vandaliseringen av hela stadskärnor under så kallade gatufester. Polisen känner sig bakbunden, eftersom varje ingripande utsätts för en storm av kritik från vänsterjournalisterna som påstår att polisen därmed 'provocerar ungdomarna'.

Aftonbladet och Expressen valde att ta Expo under sina vingar, när Expos tryckeri inte ville trycka tidskriften längre på grund av att man utsatts för hot och fönsterkrossning. Aftonbladet och Expressen fick då mycket kritik, men försvarade sig med att det inte hade något med gemensamma åsikter att göra. Det handlade bara om press- och yttrandefrihet, sade man.

Hade det verkligen inget med åsikterna att göra? Tar man över huvud taget avstånd ifrån Afas agerande?

Hur tänker Aftonbladet och Expressen stödja pressfriheten nu, när en chefredaktör utsatts för ett överfall som polisen rubricerar som mordförsök?"

Vávra Suk


 Se vidare:

Den totala falskheten

Expo och SJF har rätt!

Svaret