Öppet brev för slutenhet

Integrationen måste vara ömsesidig, manar makthavarna. Vi svenskar måste i stor utsträckning anpassa oss till invandrarna och försöka finna oss tillrätta i det nya, "mångkulturella" samhället. Men vad ska detta innebära konkret? Frågan aktualiseras genom ett "öppet brev" från Ardalan Shekarabi, förbundsordförande SSU, och Maryam Yazdanfar, ordförande Stockholms läns SSU-distrikt, till Dagens Nyheter.

Ett brev där de inte bara försöker bemöta ett DN Debatt publicerat ett gentemot islam kritiskt inlägg från Magnus Karaveli, utan därtill kräver sänkt tak för debatten. Karavelis inlägg borde aldrig ha tillåtits nå läsekretsen, det borde ha stoppats:

"På DN Debatt fick den 25e november en författare och journalist eget utrymme att vurma för nationalstaten. Debatten var obegriplig och ett magplask i grumliga vatten. Slutsatsen att regeringen daltar med muslimer och att det på sikt kan leda till att Sverige blir tillhåll för extrema grupper som al-Qaida känns ytterst osaklig.

Det är snarare det svenska avståndstagandet från islam och den växande islamofobin som gör att små grupper av fundamentalistiska fraktioner vinner mark. När små källarutrymmen får tjänstgöra som moskéer, när muslimska barn blir mobbade i skolan, när kvinnor som själva valt att beslöja sig blir utsatta för glåpord, då sluter sig de svenska muslimerna, precis som så många ifrågasatta grupper i samhället. Då blir det viktigt att barnen få gå i en muslimsk friskola och kontakterna med sekulariserade svenskar blir allt mer sporadisk. Svenska muslimer är idag otrygga och ifrågasatta. Då blir visuella attribut allt viktigare. Därför är det viktigt att moskéer får byggas och ledighet får tas ut när man själv firar sina högtider.

För varje fördomsfull åsikt som sprids om islam kommer de mörka krafter som använder islam för att nå sina syften få större utrymme.

Vi ifrågasätter starkt metoden som DNs debattredaktion använder sig av när de sållar debattinlägg och artiklar. För oss ter det sig som att de på senaste tiden förlorat en del av sin omdömesförmåga och tagit in allt fler extrema artiklar, artiklar som varken platsar på Sveriges största forum för demokratisk diskussion eller i en saklig samhällsdebatt. Antisemitiska eller islamofobiska artiklar hör inte hemma på debattsidor.

Massmedia styr idag mycket av den politiska agendan, men också den allmänna massmediala diskussionen i och utanför vårt land. Debattsidor, insändarsidor och ledarsidor har en avgörande roll för vilka ämnen som syns i media under dagen och vem som placeras i morgonsoffor, direktsändningar och på kvällsnyheter. De har också en avgörande roll för stämningarna i samhället. Och den rollen bör de förvalta ansvarsfullt, tycker vi.

Självklart är en öppen debatt viktig, den är ju en grundpelare i vår demokrati. Men vi frågar oss om DNs debattredaktör ens har läst vissa av de artiklar som har blivit publicerade. Artiklar som kritiskt och noga bör granskas, både vad det gäller innehåll och avsändare. Ansvaret på morgontidningarnas ledar- och debattredaktioner är stort. Men det har i vissa fall inte tagits. Det var på tidningarnas debattsidor som de nationalistiska och antisemitiska vindarna började blåsa under 1930-talet.

Vi hoppas att man på DN kommer tillrätta med de misstag som har gjorts. Vi har några förslag på hur man i fortsättningen kan agera när man får in en debattartikel.

­ Undersök författarens bakgrund och om det framkommer att den bakgrunden är tvivelaktig (exempelvis tydligt främlingsfientlig eller antisemitisk), ska man nog ta sig ännu en funderare om man ska publicera artikeln.

­ Tänka efter vilka avsikter och syften som finns bakom publiceringen och vilka stämningar som sprids.

­ Tänka efter om odemokratiska krafter bör få utrymme på Sveriges största debattsida.

Med vänliga hälsningar

Ardalan Shekarabi, förbundsordförande SSU
Maryam Yazdanfar, ordförande Stockholms läns SSU-distrikt"

 


Kommentar

Enligt den i media gängse terminologin är Shekarabi att betrakta som "flykting". Han och hans släkt förutsätts ha kommit till Sverige i sökandet av en fristad, undan förtryck och förföljelse.

Varför kom de egentligen till Sverige? Det visar sig ju här att de fungerar som ett slags ideologiska soldater, missionärer, till förmån för just den typ av samhällssystem som de påstår sig ha tvingats fly ifrån!

Ardalan Shekarabi är tyvärr bara en i raden av "flyktingar" som agerat för att sätta munkavle på invandringskritiker i Sverige. Vi har fått in ett antal trojanska hästar, med föga sinne för demokratiska principer. De försöker ytterligare strypa en redan strypt yttrandefrihet.

Med mer av sådan invandring riskerar vårt land att hamna i en allt brantare demokratisk utförsbacke.

Sverige behöver mer, inte mindre, utrymme för en mångfald av åsikter som får mötas öppet i rikstäckande massmedia! Först då får läsare och medborgare en verklig chans att bilda sig självständiga uppfattningar.

En systematisk obalans i massmedia ger inte demokratiska val.

 


 Se vidare:

Nyspråk

Mer nyspråk

Tolerante José

Vem är demokrat?