Mobbad till döds

Ur Dagens Nyheter, juni 2005:

"MATHILDAS VÄN ORKADE INTE LEVA LÄNGRE

Linda orkade inte leva. Den 27 april tog hon sitt liv. Hon var en till synes glad och sprallig flicka, som snart skulle fylla fjorton år. Men inuti var hon ledsen."

"Hennes bästa vän var Mathilda, som också simmade.

Hon och Mathilda tyckte att det var tungt i skolan. De blev mobbade av ett gäng, som tyckte att Linda och Mathilda var töntiga. Gänget sa att de skämdes över dem."

"Kring jul förändrades Linda. Hon började sminka sig och lade sin äldsta systers kläder i ryggsäcken när hon gick hemifrån.

Den 21 mars chattade Linda med en jämnårig skolkamrat på datorn och han frågade om de skulle ha kk i skolan. Kk betyder knullkompis och "ha kk" betyder att man har sex."

"Efter den dagen blev Linda kallad hora, luder och toalettmadrass av några skolkamrater."

"Hon berättar för Emelie att hon blivit kallad hora och luder av en kille i skolan, att hon smällt till honom, att han sparkat henne i magen och att han sagt att han skulle skicka sina medhjälpare på henne."

"När klockan är kvart i sex kommer Arne och Sanna hem....

I rummet in till vänster, där familjen har en inomhuspool, har Linda hängt sig i Emelies hopprep."

Mathilda berättar:

"- Det var dom där uppe och vi här nere. Dom där uppe kramade varandra på morgonen när de kom till skolan och ibland kramade de några andra också. De som är mycket värda får flest kramar och har högst status.

- Linda och jag fick inga kramar, men vi kramade varandra. Vi simmade och det har ingen status. Man får status om man dricker, röker, har killar, mycket smink och utmanande kläder.

- De som har status är många och de har makt och de bestämmer. De gör som de vill och lärarna lyder dem. "Ska du ut och röka nu?" kan en lärare säga.

- De som har makt fryser ut dem som de ser ner på. Om man sitter vid samma matbord på lunchen kan en av dem säga: 'Du, du, du och du lämnar matbordet med mig!'.

- Sedan sätter de sig någon annanstans och man blir ensam kvar."

"Mathilda säger att hon inte vågade berätta hemma hur det verkligen var.

- Jag var rädd för dem med makt. De har kompisar och släktingar överallt."

 


 

 Se vidare:

Hyckleriets triumfer

Nya flyktingar

Terroriserad