Frankrike:

Spännande tågresa

Ur Sydsvenskan den 4/1 -06:

"SKRÄCKRESA SKAPAR POLITISK STRID I FRANKRIKE

Tiotals berusade ungdomar höll 600 sydfranska tågpassagerare i skräck. Vilda västern-resan har blivit en storskandal i Frankrike."

Det handlade om en resa mellan Nice och Lyon:

"Två ungdomsgäng från Marseille terroriserade passagerarna, rånade dem och ofredade sexuellt en ung kvinnlig passagerare.

Flera resenärer tvingades under knivhot att tömma sina fickor och lämna ifrån sig mobiltelefoner, kreditkort och pengar. Fönsterrutor slogs sönder och säten skars sönder med kniv.

Till resenärernas olycka havererade ordningsmakten totalt i sin uppgift att skydda medborgarna."

"Inrikesminister Nicolas Sarkozy började dagen med att skylla på tågbolaget för bristande information till polisen. Snart visade det sig dock att det var just polisen i Nice som hade satt ungdomarna på tåget. Där hade ett dussintal unga redan börjat vandalisera stationen."

Denna tågresa ägde rum just när undantagstillståndet efter höstens våldsamheter i Frankrike avskaffats.

"För socialisterna är incidenten med Vilda västern-tåget ett slutgiltigt bevis för presidentens brustna vallöften.

- Presidenten gick till val 2002 på temat kriminalitet och idag är han tvungen att konstatera sin oförmåga att bekämpa densamma."

Vilka var då dessa unga kriminella? Kring detta har den svenska dagstidningen inget att förtälja. Det har dock franska Le Figaro.

Där framgår att det handlar om arabar.

På tåget hade de unga deklarerat sina intentioner av att "farie un carnage", dvs ställa till ett blodbad. Detta skulle närmare bestämt gå till så att de gör "la hala", alltså halal-slaktar passagerare.


 Se vidare:

Förföljare och förföljd

Lugnt i Sydney?

Paris och Tensta