Otrygg landsbygd

Ur ledare i Ölandsbladet, den 27/1 -04:

"LRF VILL HA TRYGGARE LANDSBYGD

Det blir allt otryggare, osäkrare och allt mer farligt att bo på landsbygden. Bara under de senaste veckorna har två lantbrukare rånmördats i sydöstra Sverige."

Ledarartikeln fortsätter:

"En bonde i Urshult dräptes av en rånare som under flera års tid vistats illegalt i landet. I Jugoslavien var mannen eftersökt för rånmord. I Sverige hade han kontakt med polis och länsstyrelse i körkortsärenden, men ingenstans ringde någon larmklocka hos de sovande myndigheterna. Myndigheternas försumlighet slutade i mordet på bonden. Vem bär ansvaret?"

Ölandsbladet citerar därefter ur ett uttalande av LRF Sydost:

" Vi ser med oro på det allt mer tilltagande grova våldet i det svenska samhället och isynnerhet som vi upplever det allt mer tilltagande våldet på landsbygden."

" I ett civiliserat demokratiskt samhälle ska människor känna trygghet och säkerhet både i städer och på landsbygd. Vi uppmanar politiker och alla att ta till sig detta och verka i denna riktning."

Tidningen kommenterar:

"Vad som gör landsbygden till ett attraktivt område för den grova brottsligheten är polisens bristandes resurser och snedfördelning av de resurser som ändå står till buds. Stängda polisstationer, felprioritering av polisinsatserna och ren polisbrist har förvandlat landsbygden till en tummelplats för grov brottslighet."

"...Det har skett en helt oacceptabel nedrustning av polisresurserna i Kalmar län. Trots länets långa kuststräcka och att hela Öland med sina kuster finns inom länet skall dessutom tullen i Kalmar läggas ned och gränserna lämnas öppna för smuggling av knark och alkohol. Själva kärnan i statsmakten urgröps och tvinar bort; det är som med en gammal ek i Halltorps hage: när innanmätet förvandlats till träpulver av ekbocken störtar hela trädet till marken i ett brak."


 Se vidare:

Gislaved

Sibbhult

Tingsryd

Traryd