Traryd

Ur TT-telegram en 2/1 -04:

"Dråpdömd friades helt av hovrätten

En av de tre män, som dömdes för dråp och grov stöld i samband med det brutala rånet mot en 55-årig lantbrukare i södra Småland i fjol somras, friades på fredagen helt av Göta hovrätt.

Den 21-årige mannen slipper nu det åttaåriga fängelsestraffet följt av utvisning som utdömdes av Ljungby tingsrätt.

Samtidigt fastställde hovrätten fängelsedomarna på åtta år respektive åtta år och två månader för 21-åringens medåtalade, en 22-åring och en 25-åring.

Varken i tingsrätten eller i hovrätten har någon av de tre medgett att de skulle ha medverkat i rånet hos den ensamstående lantbrukaren på dennes gård i Traryd en julinatt.

Men domstolarna pekar på en rad besvärande omständigheter. Bland annat hade en av dem efter rånet fläckar av blod från offret på sina byxor och en annan föremål från lantbrukarens hem i sin bostad.

- - -

Kvävdes

Under rånet misshandlades lantbrukaren, bands fast vid en stol och försågs med munkavle. Munkavlen ledde till att 55-åringen kvävdes och dog.

Tingsrätten konstaterade att männen uppsåtligen låtit lantbrukaren dö eftersom de hade lämnat honom fastbunden, uppenbarligen likgiltiga över om han skulle avlida eller inte.

Rånbytet begränsade sig till 1.300 kronor i mynt, en mobiltelefon och några prydnadssaker.

Skadestånd

- - -

Tjugoettåringens advokat, Anders Petersson i Ljungby, säger att han inom kort kommer att diskutera med sin klient om hur stort skadestånd denne ska kräva av staten. Mannen har varit frihetsberövad i 145 dagar.

- Oskyldigt häktade brukar få mellan 500 och 700 kronor per dag de har varit frihetsberövade men det kan finnas omständigheter som gör att man bör begära mer, säger Petersson till TT."

 


Blågul kommentar

Direkt gav detta rånmord inte mycket, bara en dryg tusenlapp.

Indirekt kan ett sådant rånm0rd tydligen ge ett 100-falt högre belopp.

 


 Se vidare:

Asylmissbruk

Kostsam utredning

Det svenskfientliga våldet