Litauer frisläppta

Norrtälje Tidning skriver den 30/9 -03 om en absurd historia:

"Som NT berättade för en vecka sedan greps förra helgen fyra män från Litauen, som misstänkta för stöld. I deras fordon och nedgrävt i ett skogsparti i närheten hittade polisen misstänkt stöldgods.

Men jouråklagaren tyckte inte att dessa omständigheter var tillräckliga, och valde att försätta kvartetten på fri fot. I onsdags lades förundersökningen ner."

Litauerna inte bara frigavs - de fick även ta tjuvgodset med sig!

 "Kommunstyrelsens ordförande Christer Candal, m, är starkt kritisk till åklagarens beslut att försätta fyra misstänkta tjuvar på fri fot. Polisen lägger stora resurser på att gripa de här figurerna, och så är de ute igen innan kvällen, och kan sätta av som avlöningar hem till Litauen."

"Åklagaren borde istället ha begärt männen häktade, för att ge polisen tid att hitta bevis mot dem, tycker Candal. Han har nu begärt att överåklagaren granskar beslutet."

Men det är osannolikt att det blir någon överprövning: "Det är ovanligt att nedlagda förundersökningar tas upp igen, och då ska det som regel vara målsägaren, brottsoffret, som begär det. Begäran om överprövning från allmänheten avfärdas som regel, enligt åklagarmyndigheten."

 


 

 Se vidare:

Behåller tjuvgods

Samme man