Yttrandefrihet i Sverige?

 B. Skrämma till tystnad genom hot/bestraffningar

5. AFA-hot och angreppen mot hemmen

Den vänsterextrema nättidningen Indymedia publicerade 2002 personuppgifter om Sverigedemokraternas kandidater och uppmanade sina läsare att fylla på med uppgifter som saknades. Det gällde adresser och telefonnummer. Syftet med detta kan vara dels att skrämmas genom att skapa en hotbild, dels att faktiskt underlätta för dem som vill trakassera.

Det finns flera exempel på att angrepp har iscensatts mot invandringskritikers hem.

Mest utsatt har Kenneth Sandberg varit. Under valåret 2002 inträffade följande:

1. Den 23 mars. Husvägg sprejad med texten "Krossa rasismen". Väggen tillhörde Sandbergs granne men var avsedd för hans hus.

2. Den 9-10 april. Punktering av ett däck på Sandberg bil, där den stod vid hans hus.

3. Den 14 april. SD skulle ha internt möte i Kävlinge värdshus, men ägaren backade ur efter hot. Mötet hölls i stället i en kommunal lokal. Deltagarna trakasserades av AFA-iter.

4. Den 27 maj. Alla fyra däcken punkterades på Sandbergs bil vid hans bostad.

5. Den 12-13 juni. En gatsten slängdes in i Sandbergs hus genom en fönsterruta som krossades. På stenen var skrivet siffrorna "0418" - riktnumret till Landskrona. Där hade Sandberg på lördagen medverkat vid ett torgmöte.

6. Den 26-27 juni. Två stenar slängdes samtidigt - vid tvåtiden på natten - in genom två olika fönster i två olika rum i Sandbergs bostad. Stenarna var stora, vägde vardera cirka 7 kilo, och förorsakade stor förödelse. Om Sandberg vid tidpunkten suttit på sin skrivbordsstol skulle han ha blivit allvarligt skadad. Det var inga lortiga stenar, utan uppenbart medhavda - dådet var alltså inte spontant, utan planerat.

Inget av dessa dåd har rönt någon större uppmärksamhet i svenska massmedia.

Andra personer, vars hem har angripits:

Eva Nyman har fått fönsterrutor inslagna, bilen uppbränd och utsatts för mordhot.

Jag har själv två gånger fått väggen i det hus jag bor sprayad. Den ena gången, vid midsommaren 1996, stod det med meterhöga bokstäver "JAN MILLD - RASISTSVIN". Den andra gången, våren 1997, stod det "VI SER DIG JAN MILLD - FASCISTSVIN". Den första sprayningen hade föregåtts av att Expo nr 3/96 haft en artikel ("Blågult rättshaveri") om Blågula frågor, tryckt och distribuerad i miljonupplaga tillsammans med Aftonbladet och Expressen.

Valåret 2002, den 22 juli, blev Janne Ljungberg, Sverigedemokraternas toppkandidat i Jönköping, utsatt för mordhot via telefon: "Jävla rassejävel, du skall dö!" Den 23 juli blev han åter uppringd och hotad. Hans telefonsvarare spelade in följande: "Du skall dö, du skall dö, du skall dö, du skall dö, du skall dö, AFA är efter dig!"

Sommaren 2003 vandaliserades en bil tillhörandes en Lidköpingsbo. På bilen hade klottrats ordet "SD", ett likhetstecken och ett hakkors. Samtliga rutor, utom framrutan var dessutom krossade.

Natten mellan den 9 och 10 oktober 2003 utsattes en sverigedemokrat i Örebro för ett försök till mordbrand. Man lade en lapp i hans brevlåda med texten "HATA SD", varpå man tände eld på förrådsdörren alldeles bredvid ytterdörren. Om inte den boende hade varit vaken och hört lappen falla ned i brevlådan kunde branden ha spridit sig.

Björn Hammarbäck, socialdemokratisk kommunpolitiker i Fagersta i Västmanland, gjorde år 2004 offentliga uttalanden som kritiska mot invandringspolitiken. Detta resulterade inte bara i häftiga angrepp från SSU. Det ledde också till att hans familj utsattes för hot. Som följd av detta valde Hammarbäck att lämna det socialdemokratiska partiet.

Det senaste exemplet gäller Sandviken. Tilltänkt som ordförande för den nya SD-avdelningen i Sandviken var Hanne Norling, 23 år. En trakasserikampanj mot henne sattes in och kulminerade med att man slängde in en sten genom ett fönster i hennes hem. Detta resulterade i att hon drog tillbaka sin kandidatur till ordförandeskapet för Sverigedemokraterna i Sandviken.