Ska brott beivras?

 

 Stockholm, den 14 juni 2002

Till
partierna i
Stockholms stadshus

Den 8 juni arrangerade föreningen Blågula Frågor ett torgmöte på Norrmalmstorg. Vi hade tillstånd för ett sådant mellan 11.00 och 14.00. Dagarna före mötet deklarerade "vänsteraktivister"på AFA:s webbsida att de avsåg att försöka sabotera vårt möte.

Vid mötets början infann sig således en skara svartklädda figurer, varav många maskerade. De markerade genast sina avsikter genom att göra utfall mot bokbordet, dra ut sladden till vårt högtaleri och att konsekvent dränka varje ansats till tal i oljud. De besprutade oss också med någon vätska.

Polis fanns på plats, i ganska stort antal, men nöjde sig med att s.a.s. "skilja parterna åt". Efter en timme beordrades mötessabotörerna av polisen att avlägsna sig, vilket skedde. De återkom dock efter en halvtimme, utan att polisen reagerade.

Sabotörerna stal då från bokbordet och förstörde ett antal skrifter. De tog även ifrån en flygbladsutdelare en bunt flygblad och rev sönder dessa.

Denna erfarenhet gör det oklart, om vi inför valet ska arrangera fler torgmöten. Det känns inte meningsfullt, om vi inte kan få ett bättre polisskydd.

Med detta brev vill vi höra oss för om er principiella inställning:

Ska polisen avlägsna en grupp som kommer till ett torgmöte i uttryckligt syfte att sabotera det?

Ska brott i detta sammanhang beivras?

Ska mötessabotage betraktas som ett allvarligt brott?

Demokratiska hälsningar

Anders Sundholm, ordförande i föreningen Blågula Frågor
Jan Milld, redaktör för tidskriften Blågula Frågor

Detta brev har besvarats bara av Vänsterpartiet, som säger sig inte se polisens verksamhet som en kommunal angelägenhet och därför inte har synpunker i frågan.