Öppet brev till Gudrun Schyman (v)

Nyligen vände vi oss till dig med frågor, med anledning av uttalanden från Ung Vänsters ordförande Ali Esbati och Vänsterpartiets riksdagsledamot Kalle Larsson om att störa meningsmotståndares möten.

Du gav då ett svar som varje normal läsare rimligen måste uppfatta som en anslutning til demokratiska principer och ett ställningstagande mot sådana störningar. Du skrev:

"Meningsmotståndare ska naturligtvis mötas med motargument! Demokratin är en överordnad princip i det politiska arbetet. I det ingår att försvara våra grundlagsenliga fri- och rättigheter."

Nu visar det sig, inför Blågula Frågors planerade möte på Norrmalmstorg på lördag, att en maning gått ut på Internet om att störa eller "hejda" detta torgmöte. Maningen kommer från personer som uppger sig vara vänsteraktivister.

Detta hot måste tas på stort allvar mot bakgrund av vad som hände på trappan till Medborgarhuset den 5/6, när Blågula Frågor hade offentligt möte. En mängd unga aktivister blockerade ingången och hindrade besökare att nå möteslokalen. En 70-årig dam, som insisterade att få komma fram, knuffades nedför trappan.

Kalle Larsson var där och eldade s.a.s. massorna. Han inbjöds på plats att deltaga i vårt möte, men avböjde.

Med anledning av detta frågar vi:

Är du nu beredd att försvara vår mötesrätt? Är de beredd att klart ta avstånd från det planerade aktivistsabotaget på lördag?

Ett verkningsfullt sätt att markera en sådan position vore om du själv kom till vårt torgmöte och debatterade med oss. Det skulle samtidigt ligga i linje med ett aktuellt mediauttalande från bl.a. ditt parti om att "ta debatten" med invandringskritiker. Mötet ska börja kl.11.00.

Demokratiska hälsningar

Jan Milld
Anders Sundholm