Politikerord

Vad betyder politikers ord? Så här skrev man på text-TV i början av juni 2002:

"Partier eniga om främlingsdebatt

De sju riksdagspartierna ska ta debatten med de främlingsfientliga krafterna i valrörelsen. De ska också visa de tydliga skillnader som finns mellan de stora partierna.

Det framkom efter partisekreterarnas träff i dag där de diskuterade hur partier som Sverigedemokraterna ska bemötas i valrörelsen.

Partierna vill inte skapa en bild av de etablerade partierna mot de främlingsfientliga. Däremot vill de vara tydliga om att de inte tänker dra sig undan debatten utan driva en linje om en generös flyktinginvandring."

Vid första anblicken ger texten intryck av att utgöra ett löfte om att möta Sverigedemokraterna i debatter om invandringen. Samtidigt med att denna text publiceras har dock samtliga sju partier blivit inbjudna just till en sådan debatt, men inget av dem har visat intresse av att komma.

Läser man noga frasen på slutet - "inte tänker dra sig undan debatten utan driva en linje ..." - framgår vad politikerna tydligen lägger in i begreppet "ta debatten": man för fram vad man själv tycker, t ex vid torgmöten.

För oss i Blågula Frågor betyder "debatt" att det finns mer än en part och att man konfronterar varandra med varandras fakta och argument, dvs att envar riskerar få mothugg.

Notera för övrigt deklarationen i början om de "tydliga skillnader" som uppges finnas mellan de sju riksdagspartierna. Större var inte dessa än att samtliga sedan ska "driva en linje om generös flyktinginvandring."

 


 

 Se vidare:

Tag debatten!