Kränkthetskonkurrens

"Det är viktigt att tydligt slå fast att vårt samhälle och regeringen försvarar yttrandefriheten...

Men den djupa kränkning som muslimer världen över upplever är en påminnelse om att pressfriheten måste åtföljas av ansvar och respekt."

Laila Freivalds, i riksdagen den 15/2 2006

 

Ur kolumn i Stockholm City av Sakine Madon den 15/2 -06:

"ATT BLI KRÄNKT ÄR EN DEL AV DEMOKRATIN"

'"Dagligen förklarar människor och grupper hur kränkta de är. Jag ska försöka att få med så många grupper som möjligt, så att alla ska få sin dagliga dos av att känna sig kränkta."

Sadine Madon gör så en uppräkning av "kränkta" grupper, börjande med Centrum mot rasism och dess glassar:

"Jyllands-Posten var sent ute. Långt innan fick fick världskulturmuseet i Göteborg plocka ner en tavla med heliga ord som kränkte.

Också Runar Sögaard, pastorn som gjorde sig rolig över Muhammed och Buddha, fick ångra sig bittert. En komiker drog några judeskämt och vips var han en nasse som dyrkade Hitler."

"Märker ni att ALLA kränks? ALLT kränker någon eller några", fortsätter hon:

" Låt gå för att det är inne att vara kränkt, men kränkthet som maktfaktor är farliga grejer. Fria demokratier kan inte förbjuda åsikter, eller förlåt, 'kränkningar'. Har någon jobbiga åsikter, deal with it. Öppna munnen, skriv, rita och argumentera. Funkar det ej, bränn en flagga eller två. I fri debatt vinner vettiga idéer, i diktaturer vinner extremister.

Redan för tvåhundratrettionio år sedan fick vi världens första tryckfrihetsförordning. Gissa om religiösa och monarker kränktes då. Senare i historien fick den franske kungen Ludvig Filip smeknamnet 'kung Päron', på grund av skämtteckningar. Inget nytt sätt att framföra satir, alltså. Friheten kom ironiskt nog av att vi - just det - fick kränka.

Så anser någon fortfarande att det är en mänsklig rättighet att slippa kränkas? Då ska inte jag vara sämre. Jag kränks också! Det är kränkande att folk hotar att förbjuda kränkningar. Frihet från kränkning är inskränkt yttrandefrihet, och det kränker mig."


 Se vidare:

Fallet Sögaard

Stötande?

Till världsalltets upphovsman