Vem får vara demokrat?

Ett nytt litet mediadrev har satts igång, med anledning av att riksdagsman Sten Andersson skrivit under BgF-uppropet "För ett medborgerligt samtal". I Expressen handlar rubriken om "rasistiskt upprop" i Sydsvenskan om "högerextremister". Tidningarna hävdar att:

a) även "ökända högerextremister" eller rentav "kända nazister" skrivit under BgF-uppropet

b) då bör inte demokrater göra det.

 


Blågula Frågors position är följande:

Om man skriver under ett upprop, då tar man ställning till en text - inte till vilka övriga personer som senare också kan komma att skriva under!

Visst kan man beklaga att det finns nazister, men när de nu finns, då måste även de få skriva under uppropet "För ett medborgerligt samtal". Med tanke på innebörden av uttalandet lär de dock inte göra det. Det är ju antinazistiskt i hela sin anda.

I det konkreta fallet finns heller ingen nazist bland undertecknarna. De tre personer som Expressen pekat ut som olämpliga undertecknare är:

1. En tidigare ordförande i 30-november-föreningen.

2. En person som tidigare spelat vit-makt-musik.

3. En tidigare ordförande i Folkviljan, nu SD-medlem.

1. Det första kan möjligen vara litet udda, men alla människor är inte stöpta i samma form. I andra sammanhang hyllas mångfald och tolerans, plötsligt tar detta stopp.

2. I Fryshusets projekt "Exit" accepteras att f.d. nazister får ha ett liv efter sin omvändelse. Varför inte också i detta fall?

3. Denna person har vi haft en intervju med i Blågula Frågor, där kan envar bedöma vem han är.

 


Expressens och Sydsvenskans resonemang är raktigenom sjukt! Om ingen människa ska kunna skriva under på något med mindre än att han/hon har garantier för vilka som efteråt kan komma att tycka likadant, om ingen kan ge uttryck för en egen åsikt utan att vara säker på att inte få medhåll från "icke-godkända", då lär det bli tyst.

Kan då någon uttala sig för eller emot någonting? Vågar någon ta ställning för fred? Vågar någon anse att arbetslösheten ska bekämpas? 1)

Hur ska vi göra, för att gardera oss mot dylik mediakritik framöver? Kanske ska vi lansera uppropet i två tappningar, med olika rubriker: en för A-människor en annan för B-människor? A-versionen får då bara undertecknas av garanterat godkända och politiskt korrekta. 2)

 


Syftet med uppropet "För ett medborgerligt samtal" är naturligtvis att så många som möjligt ska ställa sig bakom.

Det anmärkningsvärda är inte att vissa personer skrivit under denna uppropstext. Det anmärkningsvärda är att det fortfarande finns så många som inte gjort det!

Med tanke uppropets inriktning och frågans angelägenhetsgrad borde varenda medborgare i Sverige skriva under.

 


1) Hitler bekämpade arbetslösheten!

2) Risken skulle naturligtvis vara att där ändå kunde försöka nästla sig in någon B-människa. Men det får väl lösas genom att skicka nya namn på remiss till Expressen för godkännande, innan de publiceras.

 


 

  Se vidare:

Så går det till!

Inlägg från Sten Andersson

Anonymt synade