John Glas, liberal

Nu har det hänt igen. Några sverigedemokrater har blivit misshandlade av "antifascister" - nedslagna med järnrör. Det skedde i Haninge den 24 april, i samband med flygbladsutdelning i brevlådor. I en port stod våldsmännen och väntade på sina offer.

Skadorna redovisas på bild i en folder från SD Haninge efter dådet:

Steve Ahlbergs huvud slogs blodigt, Tor Paulssons ryggtavla vittnade om fem kraftiga slag med järnrör. Till reportoaren från dessa "antifascister" hör även att spraya husväggar med hotelser, att bränna upp bilar och att framföra bombhot per telefon.

På så vis har man tidigare under våren fått tyst på Sverigedemokraternas närradiosändningar i Haninge. När SD affischerat har affischerna snabbt rivits ned eller klistrats över. Med järnrör försöker man nu få stopp på även flygbladsutdelning.

Syftet är alltså att hindra Sverigedemokraterna från att arbeta parlamentariskt. SD Haninge ska skrämmas från att bedriva en valkampanj inför kommunalvalet 1998. "Inga fascister i fullmäktige!".

Från officiellt politiskt håll i Haninge har inte hörts några fördömanden av denna terrorism. Snarare tvärtom. "Antifascisterna" har kunnat hämta inspiration från en kommunpolitiker - John Glas, folkpartiets ledare i Haninge kommun.

John Glas har redan tidigare givit prov på hur han devalverar begreppet "fascism". Enligt en insändare av honom i "Mitt-i-Haninge" våren -97 är Blågula Frågor en organisation med "starka fascistiska förtecken". Hans belägg för detta var att vi är anhängare av yttrandefrihet - där fanns en likhet med Hitler!

Dessa skriverier följdes snart upp med sprayande av hotelser på väggen till det hus där Blågula Frågors redaktör bor.

I nya insändare har John Glas sedan förfasat sig över att "nazistiska flygblad" som sprids genom hushållsutdelning i Haninge kommun. Han påstår därvid inte direkt att han syftar på flygblad från Sverigedemokraterna, men då några andra flygblad inte synts till blir det svårt att uppfatta honom på annat sätt.

John Glas har också (SvD 16/4 -98) skrivit att "de som i dag kallar sig nationalsocialister måste störas på alla tänkbara sätt". Eftersom Glas själv tidigare gjort en enda smet av varje form av invandringskritik blir detta uttalande i praktiken riktat även mot Sverigedemokraterna.

John Glas har dessutom i kommunfullmäktige krävt att Sverigedemokraternas närradiosändningar i Haninge måste stoppas.

I sin självgodhet underminerar John Glas det öppna samhället.

OM JOHN GLAS VERKLIGEN MENAR, att den "antifascistiska" terror som nu utövas mot sverigedemokrater i Haninge ligger på tvärs mot hans intentioner, då står det honom fritt att nu klargöra detta. Ett sådant avståndstagande lyser dock ännu med sin frånvaro.

DET VÅLD som utövas med politiska förtecken skiljer sig inte väsentligt från det allmänna gatu- och nöjesvåldet. AFA skryter på Internet med sin bravader. Dessa "antifascister" njuter uppenbart av att kunna skada och förnedra andra människor.

Jämför detta med vad som sägs om "Stephanie" i ett DN-reportage den 3/7: "Hon berättar att det hon slagits för aldrig varit respekt... många säger att det är respekt de vill ha, men sanningen är att de vill se rädsla."

Detta gatuvåld har nu antagit sådana proportioner, att polisen i Malmö ger rådet åt svenska föräldrar: "Håll barnen inomhus så de ej blir skadade."

FOLKPARTIET vill nu gå till offensiv mot brottsligheten och för rättssamhället. Då bör man kanske börja med att ta sig an John Glas.

 


 

 Se vidare:

Hets mot kritiker