Pierre Schoris svar till Lars Berglund den 10/3 -98:

 


Fel att tala om massinvandring

Docent Lars Berglund anklagar mig för att vara otydlig och dölja fakta i mitt svar på Jonas Anderssons tio frågor om invandringen (Sydsvenskan 27.2).

Berglund väljer, trots att han uppenbarligen läst flera av mina artiklar under den senaste tiden, att missförstå och feltolka vad jag skriver. Låt mig därför korrigera de grövsta av hans missuppfattningar och göra ytterligare förtydliganden.

Till följd av Balkankriget kom en stor ström av asylsökande till Europa i början av 1990-talet. I Sverige sökte som mest 84.000 personer asyl (1992). Därefter har antalet asylsökande sjunkit till 5.800 under 1996 och 9.900 under 1997. Dessa nivåer är lägre än de som rådde under 80-talet. Därför är det fel att idag tala om massinvandring. Vem som lanserat begreppet "massinvandring" är i sammanhanget irrelevant. Sverige har dessutom, liksom andra länder, en viss utvandring av f.d. invandrare och svenskar. Nettoinvandringen 1997 är 6.300 personer.

Att reglerad invandring står i motsats till fri invandring torde stå klart för de flesta, inte minst för den som titulerar sig docent. Utlänningslagen anger ett begränsat antal kriterier som ger rätt att stanna i Sverige. Regeringen har också möjlighet att med en förordning begränsa invandringen om mottagningssystemet skulle bli överbelastat.

Anhöriginvandringen hör till viss del samman med flyktingströmmen i början av 90-talet. Det är rimligt att den som flyr ska kunna återförenas med sina närmaste. Rätten till familjeåterförening är också fastställd i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och i Europakonventionen. De 18.910 anhöriginvandrare som fick uppehållstillstånd under 1997 inkluderar även anhöriga till svenskar, EU-medborgare, arbetsmarknadsinvandrare och gäststuderande.

Om Lars Berglund studerar aktuell arbetsmarknadsstatistik finner han att antalet arbetslösa utomnordiska medborgare sjönk från 44.540 år 1996 till 32.430 1997. Socialstyrelsen rapporterar att kostnaden för socialbidrag och introduktionsersättning till flyktingar sjönk med 18% under förra året. Detta följer ett mönster vi känner igen sedan tidigare: den som varit en tid i ett nytt land har lättare att komma in i samhället och ta ansvar för sin egen försörjning.

Ingen skulle vara gladare än jag om människor slapp fly undan krig och förföljelse. Jag såg som barn med egna ögon flyktingar från Hitlers koncentrationsläger komma till Malmö. Världen är, på tröskeln till 2000-talet, fortfarande ond för miljoner människor. Det ligger i vårt eget intresse att genom utrikes-, säkerhets- och biståndspolitiken verka för demokratisk och ekonomisk utveckling. Målet är en bra värld för alla - tills dess kommer Sverige och andra EU-länder att få ta sitt ansvar för den andel (22%) av världens flyktingar som kommer till Europa.

Jag tror inte att Lars Berglund och jag kommer att bli överens om synen på Sveriges roll i världen, på den nya globala verkligheten och på hur vi ska behandla medmänniskor som söker skydd i vårt land. Jag hoppas bara att Berglund blivit något klokare av ovanstående. Jag kan också lova att vi socialdemokrater även i fortsättningen kommer att föra en human, tydlig och trovärdig flykting- och invandringspolitik."

Pierre Schori

 


Berglunds svar