image
image
image
image


Ur FRI INFORMATION:


Mona Sahlins svenskförakt

I radioprogrammet P1 Morgon den 17 maj 2001 intervjuades integrationsminister Mona Sahlin om sin syn på integration i samband med de s k  Sverigeveckorna i Gårdsten där invandrare fick chans lära känna svensk kultur och svenska traditioner. Initiativet hade dock ingen anhängare i statsrådet Sahlin, hon sade bl a:

"Vi borde ju fundera mycket över vad menar vi med svensk kultur. Ofta tror jag att det är en väldig avundsjuka från oss att den som kommer från Turkiet eller Iran eller Somalia har ofta så mycket mer självklar stolthet över språk, traditioner som de vill förstås bevara och det känner vi oss ofta hotade av just därför att vad har vi, sjunga liksom runt granen eller runt midsommarstången..

Så att det är snarare det som är en viktig del i integrationen att få svenskar att också uppskatta kultur och inte att kultur är ett sätt att föra över det svenska till dom andra som det då heter. För då försöker man assilimera (statsrådet menade förmodligen assimilera, det är svårt med främmande ord), förändra grupper som kommer hit i stället för att gilla olikheten".

Intervjuaren kommenterade att integrationsministern är kritisk till den sorts projekt som bedrivits i Gårdsten. Hon tycker att man i stället skall lära invandrarna vilka rättigheter man har som svensk medborgare. Inte ett ord, naturligtvis, om skyldigheter.

image


 
image
 
 
image