.

 Projektet

TV och filmer

Projektet omfattar inte bara indoktrinering genom reklam utan även genom vanliga program eller spelfilmer. Filmer och serier från USA - som vi har mycket av - är gjorda främst för en amerikansk publik, men på köpet får vi oss serverade en propagandabild. En bild där inte bara en stor andel är afroamerikaner, påfallande ofta har dessa roller som chefer, domare och liknande. Det är också vanligt att hjältarna är ett tandempar, där den ene är vit och den andra är svart, som i t ex Miami Vice. USA-filmerna har en tydlig missionerande ambition.

I linje med denna strävan kan man även göra om äldre berättelser, för att de ska "moderniseras". Ett exempel på detta är filmen "Robin Hood: Prince of thieves", som gick på TV 3 kring nyår 2003/04. I filmen dök en svart afrikan (Morgan Freeman) upp i det tidiga medeltida England. Han följdemed Robin Hood till England.

I verklighetens medeltida England fanns det knappast några svarta. I filmen spelar Freeman dessutom en nordafrikan, dessa är bara undantagsvis svarta. Verklighetsfriseringen är således dubbel.

.

 
 

Robin-Hood-filmen var producerad i Hollywood, men även i Sverigeproducerade filmer och program tillämpas en form av kvotering, som går till överdrift. Detta gäller inte minst barn- och ungdomsprogram i TV.

.

Ovanstående bild är hämtad från SVT:s webbsida i december 2003, om programmet "Jullovsmorgon"

.