Gay 4

4 - Centrum för genusstudier vid Stockholms universitet

Under ledning av professor Don Kulik, bedrivs "genusforskning" vid Centrum för genusstudier, vid Stockholms universitet. Ett antal forskare är verksamma bl a följande.

Tiina Rosenberg är docent och universitetslektor i teater- och genusvetenskap. Hon forskar i "garderobens estetik" inom heteronormativitetsprojektet ­ en tvärvetenskaplig empirisk undersökning. Projektet syftar till att ur queerperspektiv studera hur heteronormativitet fungerar som en normerande och strukturerade princip.

Fanny Ambjörnsson är doktorand i socialantropologi. Hon har bedrivit fältstudier i en gymnasieskola, där hov följt två grupper tonårsflickor. Projektet går ut på att studera hur genus uttrycks genom olika klassbundna föreställningar om heterosexualitet.

Don Kulick är professor i socialantropologi vid Stockholms Universitet dit han kom som utbytesstudent för mer än 20 år sedan. Don Kulik, har vigt sitt 40 åriga liv åt att försöka förstå och förklara varför brasilianska prostituerade transvestiter av manligt kön själva fyller sina kroppar med silikon, eller varför pojkar på Papua Nya Guinea placeras i sk manshus där de genom oralt eller analt samlag tar emot tonåriga mäns sperma dagligen i flera års tid innan de själva får beppa snorvalpar några år och först därefter tillåts att gifta sig med kvinnor.

Kulik säger vidare att "det som vi tycker om manligt och kvinnligt och sexualitet är inte naturligt, det har inte skapats av naturen, Gud eller något annat". För Don Kulick är heterosexualiteten ett stort problem och anser den "förtrycker hela samhället" vilket bottnar i att han är homosexuell och aldrig har känt igen sig i hur män och kvinnor "är". Genom att ta det för självklara att vara heterosexuell blir man en i mängden som medverkar i att bevara den förkastliga heteronormen. Bilden borde nyanseras säger Kulik och ett sätt att göra detta är att se på andra kulturer, för att se hur de gör och kunna se problemen vår egen värld och ifrågasätta våra invanda mönster. Men varför skall vi leva i kärnfamilj som heterosexuella par? Varför kan vi inte leva udda? Varför skall vi vara trogna mot en människa när det finns en hel värld av varelser att älska?

Enligt queer teori är heterosexualiteten en "social uppfinning" och "som alla sociala uppfinningar har den en historia" som är kopplad till makt. Precis som inom feminismen är idén om maktstrukturer ett viktigt begrepp inom queer. Det innebär, enligt queer teorin, att heterosexualiteten är en social maktstruktur som ger fördelar på andra människors bekostnad. Enligt Michel Foucault som är en av förgrundsgestalterna bakom queer-teori, så har man alltid använt makt för att bevara den genusordning och den dragningskraft som ska närma kvinnor och män till varandra. För queer teori gäller att heterosexualiteten inte i något avseende är mer naturlig eller bättre än någon annan sexuell inriktning, trots att den är totalt dominerande.

Från Centrum för genusstudier vid Stockholms universitet sprids budskapen över landet. I maj år 2003 hölls vid Göteborgs universitet en konferens med temat Farväl heteronormativitet. Det var Don Kulick och Tiina Rosenberg som vände sig till heterosexuella och ifrågasatte deras sexualvanor.

"Heteronormen dikterar villkor och begränsar nyfikenheten att pröva någonting nytt", var deras budskap. Det gäller nu att likt marxismen slå ihjäl det gamla hatobjektet, kärnfamiljen. Familjen skall förintas. "Kärnfamiljpaketet" med olikkönade man och hustru, egna barn, hund och villa är nämligen en produkt av det heteronormomativa. (Jämför med Gudrun Schymans stridsrop: "Död åt familjen").

Kan man tänka sig komma närmre karikatyren av en galen professor än Don Kulick, med sina lärjungar vid Stockholms universitet, som uppmanar oss att leva som marskatter. Avveckla detta kostsamma vansinne vid Stockholms universitet!

Nedanstående adress till artikeln "Perversionernas Revolution" sågar fullständigt och längs fotknölarna Don Kulick.

http://www.homosexuellt.com/infosida/show_article.asp?Idnr=186

 Se vidare:

Fri forskning?