Still going wrong

Från SR Ekots webbsida den 17/2 -04:

"REGERINGEN SÄGER NEJ TILL SLÖJFÖRBUD

Förslaget i Frankrike om att förbjuda religiösa symboler i skolan har gett bränsle också åt den svenska debatten om slöjor i skolan. Men regeringen säger nej till slöjförbud. Integrationsminister Mona Sahlin hänvisar till religionsfriheten.

- Det betyder inte frihet från religion utan det är rätten till religion. I Frankrike kallar man det ett förbud mot religiösa symboler, men det var ju inte upprördheten över kors i skolan, utan just huvudduken. Det är att peka ut en grupp, det är att vara djupt främlingsfientlig och det är att staten ska bestämma hur det är lämpligt att klä sig eller inte och det vill vi säga nej till, säger Mona Sahlin."

Integrationsminister Mona Sahlin fortsätter:

"- Det finns väldigt mycket som är symbol för kvinnoförtryck för mig, stringtrosor på småflickor, bygel-behåar på tolvåringar, porr, sexistisk reklam. Om slöjan är ett symbol för ett kvinnoförtryck, så är det väldigt mycket som staten i så fall ska definiera bort ifrån klädseln och jag tycker inte att det är rimligt."

 


Blågul kommentar

Skillnaden mellan slöjan och olika typer av underkläder är att slöjan i praktiken är en slags politisk uniform, den fungerar som spjutspets i ett projekt att omvandla Sverige. I dess kölvatten kommer en rad krav på anpassning av vårt samhälle till muslimska krav. Problemet med slöjan är alltså inte första hand att den fungerar direkt kvinnoförtryckande.

Men även ur kvinnoförtrycksperspektiv blir Sahlins resonemang märkligt. Om det finns mer än ett problem inom politiken, är det ett argument att inte försöka ta sig an något? Om det brinner samtidigt i tre hus, ska en brandkår då avstå från att försöka släcka någon av bränderna?

Som politiker är Mona Sahlin inget mindre än en nationell katastrof.


 Se vidare:

Mona-meny

Hedershot

Fakta ovidkommande?