Mer pengar

Mer pengar till utsatta flickor. Så löd rubriken till en artikel i Göteborgs-Posten den 17/1 -03:

"Ett år efter mordet på Fadime Sahindal riktas skarp kritik mot regeringens åtgärder för att hjälpa utsatta invandrarflickor. Men nu lovar regeringen mer pengar till skyddat boende.

Efter mordet på Fadime Sahindal bestämde regeringen att de tre storstadslänen skulle få särskilda pengar för skyddat boende åt utsatta flickor i patriarkala familjer. Hittills har totalt två miljoner kronor fördelats mellan Stockholm, Skåne och Västra Götaland. "

Behovet är dock större än så. Så här säger en chef för integrationsenheten i Uppsala kommun:

"- Det finns ett 50-tal som har ett direkt hot över sig. Men vi måste trixa från fall till fall för att få fram platser i skyddat boende. Det lyckas inte alltid."

Inte förrän i höst räknar kommunen med att kunna erbjuda särskilda skyddsplatser i form av ett kollektivt boende.

Mer pengar ska dock bli. En rubrik i Metro den 18/1 -03 talar om "100 MILJONER TILL STÖD FÖR UTSATTA INVANDRARFLICKOR. Mona Sahlin lovar storstatsning mot 'hedersbrott' i vår."

Behovet är säkert reella, men:

A. Samtidigt görs nedskärningar på andra håll. Antalet polisstationer minskas exempelvis.

B. Hedersbehov är konstruerade. Utan denna sanslösa invandring hade detta behov av särskilda Sahlin-satsningar inte behövts.

 


Åter till GP-artikeln. Där riktar Mona Sahlin "kritik mot många av landets kommuner", och artikeln fortsätter:

"På lång sikt är den viktigaste frågan hur man ska nå de män som bär upp hederskulturen, menar hon. Ett sätt är att gå genom invandrarorganisationerna.

- De männen tittar inte på nyheterna och lyssnar inte heller på en minister i kjol. Men genom deras egna organisationer tror jag att vi kan nå fram med information om att de kan vara stolta över att ha en dotter som är självständig och fri. "

Invandrarmän lyssnar inte på "en minister i kjol". Vilka slutsatser ska dras av detta? Är det att den svenska regeringen inte ska ha kvinnor som ministrar eller är det att massinvandringen måste upphöra?

 


 

 Se vidare

Mona-meny

Uppsjö av insatser