Attityder igen

Gunilla Nordgren är ett moderat kommunalråd i Svedala och ledande i "demokratigruppen", som arrangerade en "antirasistisk dag" på orten under oktober. Vid ett möte dagtid, på Centralskolan var det fullsatt. Över 400 högstadie- och gymnasielever fick lyssna på "en ung mans dramatiska berättelse om hur han hoppat av från en nazistisk grupp".

Vid ett möte på kvällen, för allmänheten, var intresset klenare. Tre personer infann sig.

I Sydsvenskan den 20/10 -05 förklarar kommunalrådet bakgrunden till demokratiinitiatitivet:

"...det är otäckt att rasister rekryteras bland unga som tappat fotfästet, och tycker att livet är pest.

Vad gör kommunledningen?

- Vår demokratigrupp utom Sverigedemokraterna försöker vidga debatten och analysera vad som är rasism och främlingsfientlighet. Och dess orsaker."

"Förklara varför du ser samband mellan en gryende rasism och att ungdomar från Svedala blir rånade på regionkort och mobiltelefoner i Malmö.

- Det är två problem. Men de hänger ihop. Flera unga från Svedala har blivit överfallna och rånade i Malmö. Och tyvärr av stora gäng av ungdomar med invandrarbakgrund. Det skapar en attityd bland våra unga som vi vuxna måste motarbeta. En ny undersökning bland 16-åringar i Sverige visade en skrämmande intolerans mot judar, muslimer och homosexuella. Därför har vi en stor uppgift att informera om våra demokratiska värderingar."

 


Blågul kommentar

Kommunalrådet ser problemet i attityder hos unga svenskar. Problemet är en intolerans mot vissa andra grupper, en verklig eller bara potentiell sådan.

Ett annat möjligt synsätt vore att se problemet i verkligt förekommande våld och andra uttryck för översitteri, utövat av vissa ungdomar (oavsett etnicitet) mot andra ungdomar (oavsett etnicitet).

I kommunalrådets politiskt korrekta värld är uppenbarligen det förra synsättet "demokratiskt", det senare "rasistiskt".

 


 

 Se vidare:

Attitydproblem

Begler, Brå-chef

Brev till DO

Hållén, kolumnist

Problemlösning