Politikerna bär ansvaret

 

 Ett öppet brev till Göran Persson efter mordet på utrikesminister Lindh, från Inger-Siv Mattson:

Till

Statsminister Göran Persson

Ämne: Politikerna har tillåtit brottsligheten att breda ut sig

Det fruktansvärda och brutala mordet på utrikesminister Anna Lindh är resultatet av det samhälle politikerna själva skapat. Hade politikerna vinnlagt sig om att skapa ett samhälle där "vanliga" människor kunnat röra sig tryggt hade givetvis även statsråd och andra politiker kunnat röra sig ute utan fara för liv och lem!

Listan på alla de oskyldiga människor - barn, ungdomar, gamla - som bara de senaste åren fallit offer för ett brutalt, rått och oprovocerat - ofta importerat - våld kan göras hur lång som helst. Trots att ansvariga politiker länge känt till denna ständigt accelererande våldsspiral har ni blundat, bortförklarat, urskuldat och förnekat. Förhoppningsvis blir det en förändring i attityden till brutaliteten i samhället sedan en av era egna nu drabbats.

Politikerna bär ansvaret

Mordet på utrikesministern är dessvärre bara ett i den alltför långa raden av vansinnesdåd som är resultatet av den förda politiken och av den s k psykiatrireformen. Oskyldiga människor har mejats ner av en psykiskt sjuk iranier i Gamla stan. Andra har avrättats med järnrör av en psykiskt sjuk finsk man i Åkeshov. En femåring har knivhuggits till döds av en 25-årig psykpatient. Dessa och många andra brutala mord och rena avrättningar beror på att politikerna av besparingsskäl stängt mentalsjukhusen och slängt ut patienterna på gatan. Experter på psykiatri anklagar ansvariga politiker för att anse att "det är kränkande med vård som innebär frihetsberövande. Hellre då att det stryker med litet människor." Experterna kallade den nu ansvarige - och uppenbarligen handlingsförlamade - socialministern för frihetsfundamentalist. Enligt experterna finns det idag ca 2 000 sådana "tickande bomber" ute på våra gator och torg. Hur många fler skall offras innan politikerna tar sitt ansvar för den havererade tryggheten?

Exempel på några oskyldiga människor som fallit offer för det oftast importerade våldet: 90-åriga kvinnor med rullator har avlidit efter att ha slagits ner med basebollträn av "unga män" och ryckts på sina handväskor. Småflickor/barn utsätts för gruppvåldtäkter utförda av importerade "unga män" Ungdomar misshandlas och slås ner med järnrör av "unga män" och rånas på sina mobiler, mopeder, kläder, klockor och pengar. Och dessutom på sin värdighet! Dessa brott har nämligen - liksom gruppvåldtäkterna - som bekant oftast svenskfientliga förtecken. En 79-årig man halalslaktades nyligen på en gångväg i Skärholmen. En förståndshandikappad 74-årig man knuffades omkull och sparkades bl a i huvudet av fyra 14-åriga pojkar i Gustavsberg. Väktare knivskärs på kyrkogårdar, parkvägar, i T-banan och i köpcentra av klottrare och snattare. Busschaufförer beskjuts under sin yrkesutövning. Skottlossning på lek - och badplatser, på parkeringsplatser, på skolor, på socialbyråer, i T-banan, på öppen gata, på och utanför krogar och kafeer hör till vardagen.

Listan på våld och övervåld kan som sagt göras lång.

Allt tyder på att politikerna tappat greppet om kriminaliteten. Utöver den tragik för de anhöriga alla dessa brott medför störs ofta det allmänna rättsmedvetandet av att förövarna alltför ofta klarar sig undan ett straff värt namnet genom att påstå att de "inte förstod att offret skulle dö av att få en kniv i magen eller en kula i huvudet!" Så var det förmodligen också med Anna Lindhs mördare så straffet - om han någonsin grips - måste givetvis bli lindrigt. Eller...? Det är väl "kränkande" att beröva honom friheten? Eller...?

Varför har svenska politiker inte gjort som i New York och nu senast i Frankrike: infört nolltolerans mot våldet? Det enda svenska politiker gör är att prata om demokrati och anordna manifestationer mot våldet! Vad hjälper det? Det blir väl ingenting bättre av?

"Alla människors lika värde"

Var har f ö under dessa dagar alla de stora orden om "alla människors lika värde" tagit vägen? Det hade onekligen varit klädsamt om statsministern i något av sina många anföranden de senaste dagarna åtminstone en enda gång offrat åtminstone en enda mening åt den lilla knivmördade femåringen i Arvika och sänt ett tröstens ord till hennes föräldrar och anhöriga.

Avslutningsvis: kan följande citat från den franske 1600-talsfilosofen Montaigne förhoppningsvis stämma till eftertanke "Vid randen av en avgrund finns blott en sak att göra: ta ett steg tillbaka".

Inger-Siv Mattson

 


 

 Se vidare:

Vardagsvåldet

Filmsekvens