Vardagsvåldet

Efter mordet på Anna Lindh skriver Ulf Nilson i Expressen, den 17/9 -03, under rubriken "Sverige har blivit råare".

 


Mer "mitt i prick" än vad Ulf Nilson träffar i denna kolumn går knappast att komma. Han förvånar sig över makthavarnas förvåning. Mordet kom inte som någon blixt från klar himmel. Enligt Interpols mordstatistik ligger ju Sverige i topp, efter USA.

"...värre, med all respekt långt värre än mordet på Anna Lindh, är det fruktansvärda VARDAGSVÅLD som vuxit fram i Sverige under de senaste årtiondena. Stockholm är i dag en livsfarlig stad, inte minst i centrum där Plattan och knarkarna finns (men där SÄPO säkert aldrig varit).

Samma dag som Anna Lindh dog knivhöggs en femårig flicka till döds på dagis. Ett par veckor tidigare besköts väktare vid Stureplan. Dessförinnan: Järnrörsmannen! Samurajen! Dåren med bilen i Gamla stan! Plus mer, plus mer - och glöm föralldel inte bort att alla tjejer som bor i hyreshus är livrädda för tvättstugan."

Idyllen Sverige finns inte längre, om den någonsin har funnits, menar Ulf Nilson:

"Varje vecka mördas två människor: enligt Interpol har vi högre mordfrekvens (10 per 100 000) än USA (som har 6).

Statistik kan alltid diskuteras, men ingen förnekar att det i Sverige begås sex våldtäkter - det mest avskyvärda av alla brott - PER DAG. På det området är vi faktiskt världsledande, om vi undantar Albanien. "

Nilson konstaterar vidare att gamla vanvårdas i dagens Sverige, och:

"Kommunalpolitiker och tjänstemän utsätts dagligen för hot och misshandlas ibland - utan att våga anmäla. Äldre patienter utmattas med lugnande medel - hårdare metoder förekommer också - så att de dör i förtid för att en säng ska bli ledig på sjukan."

Men värst är "polisens kollaps och rättsväsendets förfall":

"2002 begicks 1 234 000 brott i Sverige. 332 000 klarades upp, men bara 15 procent av dessa "personuppklarades", en term som betyder att någon blev åtalad och fälld.

Tiotusentals brott är "uppklarade" bara i den meningen att man lagt dem till handlingarna och slutat försöka.

Alla människor vet sen länge att polisen är rädd för farliga förbrytare, att inbrott sällan utreds och att straffen för våldsbrott är löjligt låga.

Kort sagt: Alla de pampar som du sett uttala sig i media om att mordet på Anna Lindh var ett angrepp på "vårt öppna samhälle" och vår demokrati, alla har de varit med om att rusta ner polisen och göra demokratin mer och mer försvarslös.

Sverige påminner i detta läge om en sjuk katt som inte orkar eller vill tvätta sig. Man väljer att leva med skiten."