I yrkesförbudens Sverige

Malin Siwe tar i sin Metrokolumn den 15/2 -02 upp behandlingen av läraren Richard Jomshof:

"Någon kom på att Jomshof är sverigedemokrat. Inte bara partimedlem utan till och med chefredaktör för partiblaskan SD-kuriren.

Motståndet organiserade sig snabbt. Ungsyndikalisterna hotade att ockupera de klassrum Jomshof skulle undervisa i, de skulle störa sönder hans lektioner. SSU började samla namn mot att Jomshof fick undervisa och ungmoderaterna tyckte att det var bäst att vikarien försvann, det blev ju så mycket bråk annars."

Jomshof försvann. Hellre lärarlösa lektioner än en lärare med fel partibok, konstaterar Siwe.

"- De kraftiga elevreaktionerna gjorde det ohållbart att ha honom kvar. Det jag bryr mig om är att vi har en bra elevsituation där eleverna kan koncentrera sig på att lära sig, förklarade Palmér i Blekinge Läns Tidning förra veckan.

Här har vi haft värdegrundsår, värdegrundsprojekt och antimobbningskampanjer år ut och år in. Ändå tillåts mobben styra. Stödd av myndigheten, av utbildningsledare Palmér."

Siwe tycker att någon borde säga ifrån , t ex Blekinge Läns Tidning, BLT:

"Tidningen kallar sig bevars liberal och borde kämpa för yttrande- och åsiktsfrihet till det yttersta. Men inte. När chefredaktör Lennart Hjelmstedt skriver börjar han med att ställa frågan: Ska man få yrkesförbud för sina privata åsikters skull?

Hjelmstedt hävdar att svaret är svårt att ge, men stannar för ett ja: "En lärares påverkan utövas inte bara på lektionstid. Han ska föregå med gott exempel om han ska vara fostrare. Då går det inte att vara dr Jekyll på dagen och mr Hyde om natten", skriver chefredaktör Hjelmstedt."

Hon jämför med diskussionen om yrkesförbud i Sverige på 1970-talet:

"Då fanns det gott om maoister, leninister, stalinister, trotskister och andra icke-demokrater som undervisade i skolorna. Många av dem till och med väldigt bra. Vi följde inte västtyskarna i spåren och införde Berufsverbot."

Mona Sahlin hade vid besök i Chapmanskolan inte sagt ifrån om behandlingen av Jomshof, tvärtom:

"- Jag hade reagerat som förälder om mina barn haft en lärare som är sverigedemokrat. För mig är det en förtroendefråga. En lärare i samhällskunskap är inte trovärdig om han på sin fritid vill kasta ut invandrare och därefter på arbetstid arbetar efter läroplanen, sa Mona Sahlin i Sydöstran.

Den direkta frågan om det var rätt att stoppa Jomshof smet Sahlin undan med att säga att det hade varit ministerstyre om hon sagt något. Inte alls. Att förklara att Sveriges grundlagar garanterar yttrandefrihet är inte ministerstyre. Det är en ministers förbannade plikt."

Avslutningsvis konstaterar Malin Siwe att de enda som kan få sparken för sina åsikters skull är politiker:

"De har nämligen inte jobb. De har förtroendeuppdrag."

 


 

 Se vidare:

Mona-meny

När fördomarna styr