Btj granskar

Bibliotekstjänst ger ju ut en katalog som kontinuerligt granskar ny litteratur, till ledning för de olika biblioteken runtom i Sverige. Av detta har vi från Blågula Frågor gjort märkliga erfarenheter.

1994 fick vår bok "Lagom är bäst!" en i huvudsak positiv recension, som resulterade i en hel del beställningar.

När vi 1997 gav ut boken "Försvara demokratin!" blev det en klart negativ recension, som inte resulterade i några beställningar.

Ändå var den första boken betydligt rakare i sin kritik av invandringspolitiken, den senare berörde detta känsliga ämne bara delvis. Vad hade hänt mellan 1994 och 1997?

Jo, bl.a. hade Expo nr 3/96 hunnit utkomma. Överhuvudtaget hade kampanjandet mot Blågula Frågor tagit fart. Och detta påverkade recensenterna - eller valet av recensenter - på Btj.

Ändå frågar man sig hur det mer exakt går till. Vilka är det som styr? Hur fungerar beslutsvägarna?

Ytterligare exempel på Bibliotekstjänsts agerande ges i SALT nr 5, artikeln "Bibliotekscensur" av Erik Göthe. Det handlar om hur Btj hanterat historikern David Irving och dennes Göbbels-biografi.

Först gjordes en recension av denna bok, en ganska positiv sådan, som resulterade i 177 beställningar.

Så fick fick man en signal. Kritik (en svepande sådan) inkom från er person på Borås stadsbibliotek och det blev panikutryckning: inte bara skulle recensionen göras om (vilket dock aldrig blev av) - de inkomna beställningarna annulerades!

Göthe:

"Den obehagliga smaken av Btj:s intrigerande skärps mot bakgrund av att just denna bok aldrig kunde utges i USA, till följd av att förlaget - det ansedda St Martins Press - efter upprepade repressalier, attentat och mordhot till slut bröt kontraktet med författaren under påstående att förlaget - efter en åttonde läsning av manuskriptet - upptäckt att boken var 'antisemitisk'."

Någon slår en signal, fäller ett omdöme, yttrar ett ord och korrekthetens tjänstemän skrider till verket. Det känner vi igen.