Kommunal Handbok

mot oliktänkande:

 

 

Avsnittet "Erfarenheter av debatter":

"När du ska debattera med främlingsfientliga företrädare upptäcker du att de inte håller sig till samma 'spelregler' som andra politiska meningsmotståndare. En främlingsfientlig företrädare följer sin egen logik och är ofta ovarsam med sanningen. Det är också vanligt med personangrepp och en populistisk debattstil."

"Oavsett om du tackar ja eller nej till en offentlig debatt på en skola eller kanske i regional-TV är det angeläget att du funderar igenom hur du ska hantera en främlingsfientlig debattör.

Först och främst är det klokt att läsa in sig på det aktuella politiska partiets politik. Lättast gör du det genom att besöka dess hemsida. Genom att söka av sidan får du en överskådlig bild av partiets inriktning.

Budskapet är att politikerna på ett eller annat sätt har agerat 'landsförrädiskt' och att de går en främmande ockupationsmakts ärenden - nämligen invandrarna. Vidare återkommer de ständigt till att politikerna är 'köpta' eller 'har sålt ut' den svenska kulturen. Det handlar om att beskriva demokratiska företrädare som korrupta, manipulerade, maktfullkomliga och odemokratiska. I det här hänseendet angriper partiet samtliga partier och politiker från höger till vänster.

Efter din orientering bland argumenten ska du försöka formulera korta och slagkraftiga svar. Dina bemötanden ska i första hand inte få din motdebattör att ändra åsikt, utan se till att en så stor majoritet som möjligt av åhörarna eller läsarna stannar kvar på din sida. Dina argument ska vara underbyggda av fakta, men ska framföras med känslor. Det gäller att undvika att fastna i till exempel flyktingpolitikens kostnader. Detta är inte alltid så lätt då de främlingsfientliga debattörerna älskar att rabbla siffror och fakta för att framstå som pålästa. Problemet är att deras underlag ofta är illa underbyggda och att de förvanskar statistik. Undvik att hamna i dueller där fakta ställs mot fakta. Även om du vet de exakta uppgifterna så kommer motdebattören bara tillbakavisa dina kunskaper som lögner.

Förbered dig också på din egen politik. Tänk igenom vilka politiska förslag som du tycker är allra viktigast. Var konkret och använd exempel. Formulera också ditt försvarstal till varför Sverige ge ska vara ett öppet samhälle för alla.

Vädja till känslan likväl som till intellektet. Berätta om människor som upplevt något traumatiskt, exempelvis suttit i koncentrationsläger eller varit utsatta för tortyr eller förföljelse på grund av hudfärg."


Blågul kommentar

Invandringskritiker påstås vara "ovarsamma med sanningen". Så mycket tacksammare borde då vara att möta dem med fakta. Detta vill handboksförfattarna dock undvika. Här är det något som inte stämmer...

Sverige ska vara "ett öppet samhälle för alla", skriver man. Vad avses med detta? Är det:

a) att alla som har medborgarskap i Sverige ska ha samma rättigheter?

b) att alla som har uppehållstilstånd i Sverige ska ha samma rättigheter?

c) att alla människor på jorden, som så vill, ska ha rätt att bosätta sig i Sverige?