Nederländerna

Kanske dog Pim Fortuyn inte förgäves. Hans parti blev näst störst i det efterföljande valet och ser nu ut att hamna i regeringsställning tillsammans med kristdemokrater och liberaler. Dessutom slår den nya regeringen direktin på stram linje beträffande invandringen.

Partierna ska ha uttalat som ett mål att få invandrare som möjligt, bland annat genom att begränsa anhöriginvandringen. Både asylsökande och anhöriginvandrare ska tvingas betala stora belopp för att få stanna. Den invandrare som vill föra in sin man eller hustru måste betala motsvarande 18.000 kronor för att komma in i Nederländerna, pengarna som inte återbetalas.

Ur SvD 22/6 2002:

"Enligt ett utkast till ny invandrings- och flyktingpolitik kommer asylsökande bland annat att tvingas betala en stor summa pengar för att få stanna permanent i Nederländerna.

En ny säkerhetsstyrka ska inrättas för att enbart hantera illegal invandring.

Partierna har också enats om att människor vars asylansökningar 'sannolikt inte kommer att gå igenom' ska deporteras inom ett dygn.

Den ovanligaste åtgärden, noterar BBC; är att tvinga alla invandrare från länder utanför EU att betala en deponeringsavgift på 1 500 euro (13 600 kronor) för en obligatorisk kurs i nederländska, som måste slutföras innan arbetstillstånd utfärdas. Pengarna betalas tillbaka när kursen är klar."

Utlänningar kommer inte att tillåtas söka politisk asyl om de beger sig till Nederländerna utan identitetshandlingar - något som gäller för 80 procent av alla asylsökande.

(Vad ska Mona Sahlin säga om detta?)